Miljard nodig voor fietsnetwerk toekomst

PROVINCIE NOORD-BRABANT - Gemeenten, provincies en vervoerregio’s hebben de afgelopen maanden op een rijtje gezet wat er nodig is om een landelijk dekkend fietsnetwerk en goede fietsenstallingen te realiseren.

Dat heeft een eerste landelijke inventarisatie opgeleverd, waarin voor enkele miljarden aan mogelijke investeringen opgesomd staan.

De provincie, regio’s en gemeenten hebben een overzicht gemaakt wat er nodig is in Brabant tot 2040. Hieruit blijkt dat het toekomstbestendig maken van het Brabantse fietsnetwerk en de fietsenstallingen bijna € 1 miljard bedraagt. Deze investering is noodzakelijk om het fietsbeleid een sprong voorwaarts te laten maken. Met die schaalsprong beoogt de Tour de Force een stijging van het aantal fietskilometers van 20% in 2027 ten opzichte van 2017 en een vergelijkbare stijging voor de periode tot 2040.

De komende tijd gaan de betrokken partijen met elkaar aan de slag om samen te kijken welke maatregelen het meest kansrijk zijn, en de meeste prioriteit hebben. September 2021 moet het NTF klaar zijn. Het rapport wordt de basis voor toekomstige investeringsbeslissingen waarover er afspraken gemaakt moeten worden met het Rijk.