Vaccinatie en VR-bril op

BERGEN OP ZOOM - REGIO - Tijdens de vaccinatie van haar bewoners tegen het coronavirus deed S&L Zorg een proef met de inzet van Virtual Reality. Bewoners kregen een VR-bril op tijdens het prikken om de spanning of angst te verminderen.

Hoewel het een relatief kleine proef was met vijf bewoners zijn de ervaringen zo positief, dat S&L Zorg nu onderzoekt hoe ze dit middel vaker in kan zetten.

Jacqueline Touw was als verpleegkundige bij S&L Zorg betrokken bij de proef en bekend met veel bewoners en de angst van sommigen bij behandelingen: “Na de eerste vaccinatie, die we zonder VR-bril hebben gedaan, hebben we gekeken voor welke cliënten zo'n bril meerwaarde zou kunnen hebben. Dat is bij deze cliënten goed uitgepakt. Was er bij de eerste vaccinatie nog veel stress zichtbaar bij de cliënt, zowel qua mimiek als qua spanning in de armspier, was er met de VR-bril op geen spierspanning voelbaar in de arm bij het inbrengen van de naald en geen spanning op het gezicht af te lezen. Dit geeft vertrouwen om deze bril ook in te gaan zetten bij andere medische handelingen zoals bloedprikken of de tandarts”, vertelt Jacqueline.

En de bewoners zelf? Gerina Meeuwisse, zorgcoördinator van één van de woningen waar geprikt werd, vertelt: “Het was bijzonder om te zien dat één bewoonster na de vaccinatie haar zus sprak en hele verhalen vertelde, maar geen enkele keer over de vaccinatie. Bij een andere bewoonster vroeg ik of de naald er al in zat of niet. Deze bewoonster gaf aan dat ze het niet wist. Maar de prik was al lang geweest. We moesten met een foto laten zien dat ze toch echt geprikt was!”