Afbeelding

Jeugdraad: maak gebruik van je stemrecht!

BERGEN OP ZOOM/HALSTEREN/LEPELSTRAAT - De Jeugdraad van gemeente Bergen op Zoom moedigt jongeren van 18 jaar aan vooral te gaan stemmen. In een brief benadrukt de Jeugdraad richting jongeren die voor de eerste keer kunnen stemmen hoe belangrijk dit recht is. De brief is ondertekend door de wethouder Jeugdzaken, Petra Koenders. Ook op sociale media en met posters vraag de Jeugdraad aandacht voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart.

In de brief zegt Joep Kouwenberg, voorzitter van de Jeugdraad BoZ, het volgende: Jij behoort tot de belangrijke groep ‘first-time voters’ die tijdens de aankomende Tweede Kamerverkiezingen voor het eerst mogen stemmen. Grote kans dat je denkt ‘politiek is een ver-van-mijn-bedshow’ en ‘ik ga niet stemmen’. Advies: laat die gedachte los! Je mag voor het eerst meebepalen hoe de toekomst van Nederland eruit moet zien. Stemmen is heel belangrijk. Uiteindelijk bepaal jij met jouw stem welke wetten er komen en welke niet, je bepaalt wie er in de Tweede Kamer komen en met jouw stem laat je zien waar de focus op moet komen te liggen. Alle onderwerpen die jou aangaan, van het klimaat tot aan studeren, beginnen met jouw stem op 17 maart!'

Dat stemmen klinkt heel ingewikkeld, maar is eigenlijk heel simpel. Je krijgt vanzelf een stempas thuisgestuurd. Die neem je, samen met jouw ID (rijbewijs, paspoort of identiteitskaart) mee naar het stemlokaal. In dit lokaal krijg je een stembiljet. Op dit biljet maak je het vakje vóór de naam van jouw favoriete kandidaat rood. Daarna stop je het biljet in de stembus en is het stemmen voltooid.

Op de gemeentelijke website staat een overzicht met alle stemlokalen. Die zijn ook opgenomen op de kandidatenlijst die bij je thuis wordt bezorgd. Je kunt zelf kiezen naar welk lokaal je gaat. De stemlokalen zijn open tussen 7.30 en 21.00 uur. Als je tot een risicogroep behoort en daarom graag op een rustig moment wilt stemmen, kan je ook op 15 of 16 maart jouw stem uitbrengen. Kijk op www.gemeente.nl/verkiezingen op welke plekken dit kan.

Hoe weet je op wie je moet stemmen? We helpen je graag. Pak je telefoon en check wat je tegenkomt! Stemmen is geen plicht, maar een recht. Maak er gebruik van, want #elkestemtelt! Als jij stemt op een partij die opkomt voor jouw belangen zou dat toch lekker zijn?