Wim Rouwendal is in de ban van werk van de bekende Vlaamse auteur Hubert Lampo.
Wim Rouwendal is in de ban van werk van de bekende Vlaamse auteur Hubert Lampo. Foto: Dennis van Loenhout

Magisch realisme betovert

HALSTEREN – Als kind was Halsternaar Wim Rouwendal niet zo’n lezer. Dat veranderde toen hij een kort verhaal van de Antwerpse schrijver Hubert Lampo onder ogen kreeg. Het magisch realisme van Lampo heeft hem betoverd.

Hij werd geboren in een “onderwijsfamilie”, dus dat zijn ouders er alles aan deden om de jonge Wim Rouwendal aan het lezen te krijgen is geen verrassing. Schoorvoetend ging de kleine Wim op zoek naar een kort verhaal. Zijn keuze viel op “De Madonna van Nedermunster” van Hubert Lampo, en sindsdien stopte de inmiddels 63-jarige Wim niet meer met lezen. De boekenkast in zijn Halsterse woning puilt uit van de boeken – bijna allemaal van Lampo – en hij is lid van het Hubert Lampo Genootschap, dat de plannen om de honderdste geboortedag van Lampo groots te vieren vorig jaar in het water zag vallen door het coronavirus. “Dat komt nog wel”, lacht Rouwendal. Wat hem betreft is elk jaar een Hubert Lampo-jaar.

In het magisch realisme verbindt de auteur de realiteit met een hogere, vaak paranormale werkelijkheid, waardoor bevreemdende, droomachtige beelden ontstaan. Wim Rouwendal: “Als je Lampo leest, dan ervaar je situaties die de werkelijkheid doen kantelen. Zijn verhalen staan bol van de archetypen, en het mooie is dat Lampo – zonder zich ervan bewust te zijn – gebruik maakte uit heel veel elementen uit de theorieën van de Zweedse psycholoog Carl Gustav Jung." Hubert Lampo publiceerde zelf tijdens zijn leven 39 boeken. Natuurlijk zijn er over zijn leven en werken de nodige boeken door andere auteurs gemaakt."

"Hoewel 'De komst van Joachim Stiller' Lampo’s bekendste werk is, vind ik één zin uit het boek 'Terugkeer naar Atlantis' het mooiste dat hij ooit schreef. 'Soms kan ik onmogelijk de gedachte van mij afzetten, dat er een andere wereld bestaat, dan deze waarin wij leven, een land dat wij in de voortijd van ons bestaan gekend hebben.' Daarmee heeft Lampo zijn eigen werk perfect samengevat."

Hubert Lampo overleed in 2006, maar voor die tijd ontmoette Wim hem regelmatig. "Hij was een bescheiden, amicale man”, zegt hij, "zijn zoon Jan, ook schrijver, maakt ook deel uit van het genootschap." In een podcast 'Lampo & Lampo' vertelt hij over zijn vader en het schrijverschap. Het mooiste vindt Wim Rouwendal dat de meeste van Lampo's boeken zich in Antwerpen afspelen: "Daar ervaar je zijn werk. Ik hoop er snel weer heen te kunnen! Er is recent een 'Joachim Stiller wandeling' samengesteld."