Niek bij zijn werkbus.
Niek bij zijn werkbus. Foto: Pascal Brugman

Niek koos voor techniek

HUIJBERGEN - HOOGERHEIDE - PUTTE - De 18-jarige Niek van Gorp uit Huijbergen wilde altijd al een vak gaan leren waar hij met zijn handen bezig kon zijn en ging stagelopen bij Ron van Hoof. Na zijn stage belde hij Ron op of hij personeel zocht en Ron bood hem een vast contract aan. Nu volgt Niek een BBl-opleiding bij Curio waarbij hij 1 dag in de week in de schoolbanken zit en 4 dagen werkt bij Ron. Niek is erg tevreden over zijn collega's en is Ron ook dankbaar voor deze prachtige kans die hij heeft gekregen.

Ron van Hoof is eigenaar van RvH Elektrotechniek. Hij wil zichzelf geen “directeur” noemen, zoals vele anderen wel doen. "Ik blijf liever gewoon", vertelt Ron, die zijn bedrijf is gestart in maart 1997. "Ik was toen nog werkzaam bij de grote sigarettenfabrikant in Bergen op Zoom, bij de technische dienst. Ik heb altijd graag mijn kennis overgedragen aan jongere mensen. Jongeren die bij mijn vorige werkgever stage kwamen lopen nam ik vaak al snel onder mijn hoede om ze de kneepjes van het vak aan te leren. Vanuit mijn bedrijf heb ik ook vanaf dag één jongeren de kans gegeven om zich te ontwikkelen, door ze stage te laten lopen bij mijn bedrijf. Zowel de snuffelstages van het

Moller (de “LTS”) tot leerlingen die de BOL of BBL-opleiding deden, hebben binnen mijn bedrijf stage gelopen. Zowel jongens als meisjes hadden het altijd enorm naar hun zin binnen ons bedrijf. We krijgen zelfs leerlingen vanuit België om bij ons stage te lopen."

Opleidingen

Ron van Hoof is zelf ook "gewoon” op de LTS in Ossendrecht begonnen op de afdeling elektrotechniek.
"We kregen toen les van de heren De Waal en Diesveld, die wisten ons echt wel te motiveren om de elektrotechniek in te gaan. Later heb ik nog veel avond- en dagopleidingen gedaan; de installateursopleiding was toen nog verplicht, ook hoogspanning certificaten heb ik behaald, koeltechniek, inspecteur elektrotechniek enzovoort. Zo wist ik op te klimmen tot HBO-niveau, en ik ben nog niet van plan om te stoppen met opleidingen. In juni start ik weer een nieuwe opleiding."


Motiveren

"De jeugd is niet anders dan vroeger, wij waren ook geen lieverdjes op de LTS in Ossendrecht, maar je moet ze wel stimuleren, prikkelen en motiveren om de techniek in te gaan, en dat mis ik wel een beetje op de scholen. De techniek is zo mooi. Niek is een van die voorbeelden en is al een heel zelfstandige monteur. Hij is onlangs 18 jaar geworden, heeft zijn rijbewijs gehaald en heeft een bedrijfswagen tot zijn beschikking gekregen. Hij gaat nu zelf al op pad voor de eerste zelfstandige klusjes. Het zou zo mooi zijn als jongeren gemotiveerd werden om de techniek in te gaan, ik hoor van collega installateurs die zeggen 'geen tijd' te hebben om jongeren stage te laten lopen. En dat is jammer, want het is heel dankbaar werk. Geef de jongeren een kans, we hebben ze hard nodig: de jeugd heeft echt de toekomst", aldus Ron van Hoof.