Gemeente Woensdrecht zet fiets- en wielerplan voort

ZUIDWESTHOEK - Onlangs heeft het college van burgemeester en wethouders het Fiets- en wielerplan 2021-2022 akkoord bevonden. Het college wil de visie en ambitie van de afgelopen jaren voortzetten en aan de slag gaan met de verbeterpunten die uit de gehouden enquête naar voren komen. Het Fiets- en wielerplan 2021-2022 zal nu ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd worden.

Om voor de komende jaren een fiets- en wielerplan op te stellen is het oude plan geëvalueerd. 'We zien dat er de afgelopen jaren samen met de partners veel bereikt is: Er zijn veel jaarlijkse evenementen, onder andere Veldrit Huijbergen, de gezinsfietstocht, GP Adrie van der Poel, Run Bike Run, Uniek sporten en het Wielerweekend Calfven. Daarnaast zijn er eenmalige evenementen, zoals ZLM Tour 2017, NK Wielrennen 2018, NK Veldrijden Huijbergen 2019, Wielerzomer Woensdrecht 2020 georganiseerd. Helaas viel vanwege Covid-19 wel een groot gat in 2020. Deze (internationale) fiets- en wielerevenementen trekken veel bezoekers uit de regio, maar ook van ver daarbuiten. Dit zorgt voor naamsbekendheid van de gemeente en biedt veel kansen voor de lokale vrijetijdseconomie.

Wielerplatform

Naast de georganiseerde evenementen is er in 2017 het wielerplatform opgericht. Dit bestaat uit ondernemers, organisaties en wielerclubs. In datzelfde jaar is het wielercentrum en bijhorende trainingsparcours geopend bij het ZuidWestHoek College in Ossendrecht. In 2018 heeft de gemeente Woensdrecht het UCI Bike City Label ontvangen. Ook is er in 2018 en 2019 geïnvesteerd in de toeristische bebording van alle fietspaden en bij de natuurpoorten en startpunten van het Grenspark. Tot slot zijn in 2020 de recreatieve themaroutes hernieuwd en is het MTB netwerk gerealiseerd.

Wethouder Hans de Waal (sport): “Bij een fiets- en wielergemeente denken mensen vaak als eerste aan grote evenementen. Uiteraard horen deze erbij en ben ik er als wethouder sport trots op dat we dit als kleine gemeente voor elkaar kunnen boksen. We richten ons echter op nog veel meer zaken, zoals fietspaden van goede kwaliteit, met goede verlichting en duidelijke routestructuur voor dagdagelijks fietsgebruik of recreatie, het wielercollege met wieleronderwijs, sportbeleving voor diverse doelgroepen (fietsers, wielrenners, mountainbikers) en natuurlijk ondernemers: van fietshandelaren tot recreatieondernemers.”

In 2020 is er opnieuw een enquête gehouden en de resultaten zijn vergeleken met die uit 2016. De respondenten geven aan met name verbeterpunten te zien als het gaat om kwaliteit van de fietspaden, het aantal rustplaatsen, bebording, routestructuur. Een meerderheid (60%) geeft aan trots te zijn en geven Woensdrecht als fiets- en wielergemeente gemiddeld een 6.4. Opvallend is dat deze cijfers licht zijn gedaald ten opzichte van 2016.


Speerpunten uit het nieuwe fiets- en wielerplan van gemeente Woensdrecht zijn:

"Zoals zojuist aangegeven zullen we ons de komende periode richten op het vergroten van draagvlak onder onze inwoners. Voor de fanatieke fietsers gaan we ons richten op het vergroten van de bekendheid van ons fietsaanbod, zodat men ook langer verblijft en meer besteedt. Dit komt onze lokale economie ten goede.

Een goede samenwerking tussen diverse organisaties en partners is zeer belangrijk voor het fiets- en wielerplan. De komende jaren zal de gemeente Woensdrecht dit blijven coördineren, waarbij de nadruk ligt op projectmatig samenwerken. De gemeente is in eerste instantie geen organisator van evenementen, maar ondersteunt en faciliteert hierin.

Het vrijetijdsaanbod gaan we versterken, uitbreiden en bundelen. Een van de lijnen is het aanbieden van themaroutes en arrangementen, zodat fietsen ook echt een beleving wordt.

Op het gebied van sport en welzijn willen we ons ook meer positioneren als fiets- en wielergemeente. Denk hierbij aan sportstimulering, meer bewegen en een actief verenigingsleven.

Om deze doelen na te streven en initiatieven te ondersteunen wordt jaarlijks €50.000 beschikbaar gesteld. Van dit budget wordt zo’n €15.000 gebruikt om jaarlijks terugkerende evenementen te ondersteunen en zo’n €30.000 is begroot voor incidentele evenementen. De overige €5.000 wordt ingezet voor projecten op het gebied van faciliteiten, voorzieningen en communicatie. Deze budgetverdeling is een schatting. Ieder jaar wordt er bekeken welke evenementen, activiteiten en projecten er dat jaar worden verwacht en wordt het budget verdeeld. De jaarlijkse evenementen krijgen uiteraard voorrang. Daarnaast wordt er gestreefd naar een goede balans tussen de uitgaven met spreiding tussen breedtesport, topsport, recreatie et cetera.