Afbeelding
Foto:

Grapperhaus bezoekt Woensdrecht

HOOGERHEIDE – Demissionair minister van Justitie en Veiligheid bracht op woensdag 3 maart een kort bezoek aan de gemeente Woensdrecht. Hij deed dat om burgemeester Steven Adriaansen en raadslid Ad Pijnen een hart onder de riem te steken, nadat beide bestuurders in 2020 een vuurwerkbom zagen ontploffen bij hun voordeur.

“Schokkend, buitensporig en ronduit crimineel”. Minister Grapperhaus veroordeelde de ontploffingen bij de voordeuren van de Woensdrechtse burgemeester en CDA-raadslid Pijnen in de sterkste bewoordingen. De minister meldde dat het kabinet 55 miljoen euro heeft gereserveerd om bestuurders te beveiligen, als dat nodig is. Bovendien stelde hij zich beschikbaar om in april via een videoverbinding aan te sluiten bij een speciale bijeenkomst van de Woensdrechtse gemeenteraad over “weerbaar bestuur”. Grapperhaus verzekerde partijgenoot Pijnen en burgemeester Adriaansen dat het onderzoek naar beide incidenten met de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt uitgevoerd. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.


Alerter

Dat de betrokkenheid van de minister goeddoet, daarover waren burgemeester en raadslid het snel eens. Het gemeentelijke bestuur werkt de komende tijd hard aan zijn weerbaarheid en krijgt daar in april dus nog een helpende hand van minister Grapperhaus bij. “Het doet wat met je als zoiets gebeurt”, zegt Ad Pijnen, “vooral mijn vrouw schrikt nog wel eens wakker op het tijdstip dat de vuurwerkbom bij onze voordeur afging. Dat moet slijten. Maar ik laat me niet uit het veld slaan, ik zit in de politiek om mijn medemens te helpen, en dat blijf ik doen. Wel heeft het mijn ogen geopend, en ben ik alerter op details die het verschil maken in onze veiligheid.” Ook burgemeester Adriaansen is weerbaar: “Ik laat me niet intimideren, wat er gebeurd is mag en zal mijn besluitvorming niet beïnvloeden. Wat dat betreft heeft men bij de verkeerde voordeur gestaan. Wij blijven ons inzetten voor een mooie samenleving in Woensdrecht.”

Hoe mooi die samenleving is bleek uit de reacties die beide bestuurders ontvingen na de aanslagen op hun woning. "De reacties van mensen zijn heel mooi en bemoedigend”, zegt Ad Pijnen, "zeker vlak nadat het gebeurd was schoot ik daarvan wel eens vol.”

Afbeelding