Macha Franken: "Eindelijk naar de kapper."
Macha Franken: "Eindelijk naar de kapper." Foto: Dennis van Loenhout

Het was keihard nodig!

HALSTEREN / ZUIDWESTHOEK – Woensdag 3 maart 2021 was een dag om nooit te vergeten. Na een sluiting van ruim 11 weken mochten de kappers op die dag eindelijk weer aan de slag. Klanten stonden te dringen voor een knipbeurt. Dat was – vonden ze allemaal – kei- en keihard nodig.

“Je voelt je gewoon een stuk beter als je haar goed zit”, zegt de Halsterse Macha Franken. Het is even voor 9.30 uur en ze staat op het punt om Haarstudio Miranda aan de Burgemeester Elkhuizenlaan in Halsteren binnen te lopen. Dat deed ze voor het laatst half december, een paar dagen voor premier Rutte aankondigde dat kappers hun deuren gesloten moesten houden. “Geweldig”, vindt Macha. “Eindelijk weer naar de kapper! Miranda is tussentijds nog een keer verf bij me thuis komen brengen, maar ik ben blij dat zij nu eindelijk mijn haar weer kan doen. Dan voel je je toch beter. Het is goed dat kappers weer open mogen, dat zou voor meer bedrijven moeten gelden. Als dat zou kunnen, dan zou de avondklok van mij nog wel even mogen blijven.” Ondertussen gaat de deur van de kapsalon open en komt Tholenaar Koen Zuidhof fris geknipt naar buiten. “Het voelt heerlijk maar nog wel een beetje onwennig”, lacht hij, “maar blij ben ik zeker, ik liep voor schandaal! Bovendien is het goed om te zien hoe veilig er gewerkt wordt, je ziet dat je bij een kleine zelfstandige bent die er alles aan doet om veilig te werken.”

Opgelucht

In Hoogerheide ontfermt kapster Natascha Moerbeek zich in haar kapsalon ’t Haerhuys over het haar van Tiny van Linden. Ook zij is opgelucht: “Hoe dit voelt? Heerlijk! Met heel veel uitroeptekens!” zegt ze, “ Elf weken niet naar de kapper kunnen is heel lang, het wordt hoog tijd dat mijn grijze haren weer worden weggewerkt. Bovendien is het ook heerlijk weer eens een babbeltje te kunnen maken met Natascha. Maar risico? Dat is hier nihil, in de supermarkt is het risico op besmetting véél groter!” De volgende klant in ’t Haerhuys is Nomko Nomden. “Waarom ik blij ben dat ik weer naar de kapper kan?” zegt hij, wijzend op zijn haar “kijk dan zelf!” Hij vertelt hoe zijn partner naar beste eer en geweten geprobeerd heeft zijn wild groeiende lokken onder controle te houden, en hoe hij dat waardeert. “Maar ik ben toch blij dat ik weer naar Natascha kan. Zij heeft er écht verstand van.”

Net zoals haar collega's in Halsteren - en in heel Nederland - geniet Natascha Moerbeek van het feit dat ze weer aan de slag kan. Tegelijk verwoordt ze het gevoel dat veel van haar collega's zullen herkennen. "Ik hoop vooral zo dat we nu open mogen blijven. Want de dreiging dat je weer dicht moet zit nu altijd in je achterhoofd. En vergis je niet: de afgelopen 11 weken waren heel moeilijk. Je zaak is toch je 'kindje', je wil niet dat dat kapot gaat.”


"Ik liep voor schandaal"

Een fris gekapte Koen Zuidhof.
Natascha Moerbeek kapt Tiny van Linden.
Nomko Nomden is blij: weer naar de kapper!