Student Arno Bronstring gaat woensdag 17 maart naar De Wittenhorst om zijn stem uit te brengen.
Student Arno Bronstring gaat woensdag 17 maart naar De Wittenhorst om zijn stem uit te brengen. Foto: Dennis van Loenhout

Kwestie van imago

HALSTEREN - Op 17 maart kiest Nederland een nieuwe regering. Wie zijn stem laat horen bepaalt mede de koers van het beleid. Daarom is het zo belangrijk dat óók jongeren hun stem laten horen. Hoewel hij zich soms deel voelt van een vergeten groep gaat Halsternaar Arno Bronstring (19) zeker stemmen. Zijn keuze bepaalt hij op basis van standpunten, maar is ook een kwestie van imago. Wie zijn stem krijgt? Dat is nog lang niet zeker…

Als 19-jarige heeft Arno Bronstring pas één keer eerder gestemd. Tijdens de Europese Parlementsverkiezingen van 2019 stemde hij op PvdA-politicus Frans Timmermans, de huidige vicevoorzitter van de commissie Von der Leyen. Maar of de PvdA op 17 maart weer zijn stem krijgt? Arno weet het nog niet. Heeft zelfs nog geen idee. “Er is op dit moment geen partij waarmee ik voor meer dan de helft een 'match' heb”, zegt hij, “en dat maakt het moeilijk. Soms ben ik het met veel standpunten een partij eens, maar is er één standpunt waarin ik me absoluut niet kan vinden. Ik zie mezelf in het midden van het politieke spectrum. Ik neig naar links, maar heb op sommige punten weer meer een rechtse mening. GroenLinks en de PvdA hebben mijn sympathie, maar waarop ik straks ga stemmen weet ik echt nog niet. Ik weet alleen maar dat ik hoe dan ook wél ga stemmen. Dat is belangrijk.”


Klimaat

Waarom dat zo belangrijk is weet Arno prima te verwoorden: "Iedere Nederlander wil dat de regering het volk vertegenwoordigt, en dat kan alleen als wij - het volk - laten weten wat we willen. Door te stemmen op de politicus van jouw voorkeur laat je weten wat je wil.” Politiek interesseert Arno best. Met een groep evenzo geïnteresseerde vrienden appt hij regelmatig over ontwikkelingen in de politiek, en zo vormt hij zijn mening over belangrijke kwesties. "Als student - ik studeer aan de toneelschool - vind ik dat er soms niet genoeg over en vóór studenten wordt gesproken. Het lijkt alsof de politiek soms iets te laat denkt: 'Oh ja, we moeten ook nog aan hén denken'. Er wordt bezuinigd, en er komt steeds minder voor ons beschikbaar. Ook het klimaat vind ik een belangrijk thema, en ik hoor naar mijn zin nog té vaak dat klimaatplannen opschuiven of worden uitgesteld. Ik vind het belangrijk dat Nederland investeert in windenergie, maar ben ook niet tegen kernenergie als veilige optie tijdens de transitie naar groene energie.”


Wat Arno betreft moeten politieke partijen vooral veel meer moeite doen om de jongere doelgroep te bereiken. “Jongeren moet je aanspreken via de media die zij gebruiken. Dat zijn vooral social media als Instagram. Daarbij zou de politiek ook eens aan zijn imago kunnen werken. Vaak hebben politieke partijen een nogal achterhaald imago. Als ik aan het CDA denk, dan denk ik aan Buma, aan het christendom en aan een groene cirkel. Terwijl die partij veel meer is dan dat, maar het komt bij mij gewoon niet over.” Tot de verkiezingen blijft Arno met zijn vrienden discussiëren om zo zijn standpunt te bepalen. Daar heeft hij alle tijd voor, want zijn bijbaan in de horeca ligt voorlopig vrijwel stil. “Ook dat maakt weer duidelijk hoe belangrijk het is om te stemmen”, zegt hij, “iedereen heeft gemerkt hoeveel invloed de politiek kan hebben en hoewel je vaak geneigd bent om getriggerd te worden door de dingen die je interesseren, gaat politiek verder dan dat. Op 17 maart ga ik naar de Wittenhorst!”