Afbeelding
Foto: Bep

Een goede buur, familie en vrienden zijn goud waard

HALSTEREN - Juist in deze tijd, waarin we elkaar minder kunnen zien, is een praatje van nog grotere waarde. Gelukkig staat het voorjaar op de stoep. We kunnen elkaar dan buiten, helaas op afstand, wat langer spreken.

Even vragen hoe het gaat. Want het is goed om mogelijke problemen of zorgen met elkaar te delen. En een goede raad is niet duur. Ook kan het zijn dat ondersteuning in de thuissituatie nodig is. We kunnen elkaar dan op weg helpen om de juiste zorg te krijgen. Vaak kunnen we dat onderling regelen, maar het kan ook zijn dat thuiszorg moet worden ingeschakeld.

Waar we momenteel nu mee te maken hebben is dat het WMO-loket achter loopt met de behandeling van aanvragen. De achterstand bedraagt circa 700 en het duurt nog wel een tijd voordat deze is weggewerkt. Een aanvraag wordt na acht weken in behandeling genomen en dan moet de zorg nog worden geregeld. In geval van bijvoorbeeld botbreuken komt ondersteuning te laat.

Bij een ziekenhuisopname hoort ook een goed ontslagmoment. Het is goed om al voor de opname na te denken over uw ontslag, hoe moeilijk dat kan zijn. Door vooraf enkele zaken te regelen, kunt u thuis sneller werken aan uw herstel. Een van die zaken is een transfergesprek. Via een gesprek met een transferverpleegkundige wordt ondersteuning in de thuissituatie geregeld, zodat u zelfstandig kan wonen.

Voor kleinere dingen zijn de mensen om u heen goud waard. Mijn moeder die de gezegende leeftijd van 94 jaar mocht bereiken, zong altijd: ’Het zijn de kleine dingen die het doen’ ofwel het leven kleur geven.

Reinoud Krijnen, raadslid gemeente Bergen op Zoom, SAMEN 0164