Bert en Ineke de Jager van De Broeder.
Bert en Ineke de Jager van De Broeder. Foto: Dennis van Loenhout

Aandacht loont voor De Broeder

WOENSDRECHT – Goede zorg draait om aandacht. Om luisteren naar de verhalen die iemand kwijt wil. Zo simpel is het, weet De Broeder. Daarom hoort De Broeder volgens Zorgkaart Nederland tot de top 10 van beste thuiszorgorganisaties. Een aangename verrassing voor het team van De Broeder.

Op de website van Zorgkaart Nederland kunnen cliënten hun zorginstelling beoordelen met een cijfer en een recensie. Over De Broeder zijn die vrijwel uitsluitend positief: "We zijn zeer tevreden vanwege de persoonlijke interesse." “De Broeder doet alles wat je verwacht en nog kleine andere dingen”. “Zij bieden een luisterend oor”. “Ik ben heel tevreden over de menselijkheid van de zorgverleners.” Die greep uit de recensies maakt het geen verrassing dat De Broeder een 9.6 scoort. “Tot onze steile verbazing werden we onlangs gebeld met de mededeling dat we bij de top 10 van beste thuiszorgorganisaties hoorden. Daar waren we niet bewust mee bezig, maar het is natuurlijk wel erg fijn om te horen!”, zeggen Ineke en Bert de Jager van De Broeder. “Zeker voor een organisatie die nog maar drie jaar bestaat. We zijn gestart met z’n vieren, voor tien cliënten. Inmiddels zijn we met 30 medewerkers en zorgen we voor 170 cliënten!” De zorg van De Broeder draait om aandacht. “Dat zegt elke zorgorganisatie”, zegt Bert, “maar lang niet iedereen doet het. Logisch, want zorgverzekeraars rekenen je af op elke minuut. Voor elke handeling staat een aantal minuten, bij ons is het gebruik om daar gewoon een paar minuten bij te tellen. Want in die steunkousen die je komt uittrekken zít iemand. Iemand die zijn verhaal kwijt wil, en waar wij naar willen luisteren. Dat hoort wat ons betreft bij de taken van onze medewerkers. Die extra tijd is een investering die wij als bedrijf doen, in onze cliënten en in het werkplezier van onze medewerkers. Winst maken vinden we niet belangrijk, cliënten met een goed gevoel achterlaten des te meer.”

Het komende jaar gaat iedereen bij De Broeder zich inzetten om de plek in de top 10 te handhaven. Of een plekje klimmen op het ereschavot het doel is? “We hebben nu een 9.6, ik verwacht niet dat we een tien gaan halen”, aldus Bert, “in ons werk gaan we niks veranderen, maar we stellen het natuurlijk altijd op prijs als cliënten ons willen beoordelen.”

Ondertussen zien ook de wijkverpleegkundigen van De Broeder wat het coronavirus aanricht. In besmettingen, maar vooral ook in de eenzaamheid die het veroorzaakt. "Je ziet mensen afvallen en verpieteren, voor veel cliënten is het een loodzware tijd”, vertelt Ineke. "Dat maakt het geven van wat extra aandacht nog belangrijker. Als het moet, dan zetten we een stapje extra, ook als de zorgverzekeraar het niet vergoedt. Er voor elkaar zijn is belangrijk, zeker in een crisis als deze. De eenzaamheid die we zien kun je niet voorkomen, maar wel verlichten, dus dat is ons doel. En we blijven positief, het wordt echt weer beter!”