Afbeelding
Foto:

Hoopvol in alle hectiek

HALSTEREN – Voor een hulpverlener is er altijd hoop. Financieel “hulpverlener” Rien de Weert van administratie- en belastingadviesburo De Weert predikt die hoop al jaren op deze pagina. Zelfs in het meest hectische jaar dat hij ooit meemaakte ziet hij lichtpuntjes, achter de vele, terugkerende thema’s.

“Zo’n hectisch jaar als 2020 hebben we nog nooit meegemaakt”, weet Rien de Weert zeker. “En dat is ironisch, want op het vlak van belastingen en belastingregels was het eigenlijk een heel rustig jaar, waarin heel weinig is veranderd. Misschien omdat het kabinet daartoe geen kans heeft gezien door de coronacrisis, en te druk was met het opzetten van steunpakketten. Hoe al die miljarden die nu zijn uitgegeven aan coronasteun ooit weer terug gaan komen? Ik heb werkelijk geen idee”, zegt Rien. “De tijd dat klanten thuis bezocht werden en dat rustig de zaken konden worden besproken is vanwege corona voorbij, en dat maakte de dienstverlening anders: “Het contact gaat grotendeels per e-mail, telefonisch en per post, waardoor het persoonlijke contact geheel anders is dan vroeger”.

Dat een groot deel van zijn zakelijke klanten nauwelijks last ondervindt van de coronacrisis doet Rien de Weert goed. Maar ook hij heeft klanten in de horeca, winkel- en evenementenbranche die van wanhoop inmiddels niet meer weten waar ze het moeten zoeken. Juist dan is het jammer om te constateren dat de Belastingdienst de slechte gewoontes waaraan De Weert en vele van zijn collega’s zich al jarenlang ergeren, maar niet afleert. “Al jaren moeten we vaststellen dat de Belastingdienst de eigen slogan, 'leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker' niet waarmaakt. Dat zie we nu ook terug bij de vele regelingen die er zijn voor ondernemers die worden getroffen door de coronacrisis”, zegt De Weert. “Je zou hopen dat er één loket werd ingesteld voor alle steunmaatregelen, maar nee. Het zit allemaal enorm ingewikkeld in elkaar, er wordt wéér een enorme chaos gecreëerd. Je moet gestudeerd hebben om te ontdekken voor welke steun je in aanmerking komt, en die steun is dan vaak slechts een druppel op een gloeiende plaat. Het meest kwalijke is dat er voor elk formulier dat je moet invullen een uiterste datum lijkt te gelden. Dan weet je dat er wordt geanticipeerd op mensen die die datum missen en dan – keihard gezegd – de boot missen.” Belasting zou eerlijk moeten zijn en je moet kunnen krijgen waar je recht op hebt.

Bij administratie- en belastingadviesburo De Weert zijn problemen er om opgelost te worden. "Wij kennen de weg in het woud van toeslagen, regelingen, formulier en deadlines, dus we helpen onze klanten natuurlijk waar we kunnen” , aldus Rien de Weert, "klanten kunnen altijd op ons rekenen, tegen welk probleem ze ook aanlopen.” De Weert wijst zijn klanten dan ook graag op het feit dat "duurzaamheid” voor de komende jaren het fiscale toverwoord lijkt te worden. Als gecertificeerd Adviseur Duurzaam Wonen weet Rien de Weert dat er heel veel fiscale regelingen zijn die duurzame investering aantrekkelijk maken voor zowel particulieren als bedrijven. En als erkend hypotheekadviseur en erkend financieel adviseur helpt hij zijn klanten ook graag op weg in een huizenmarkt die op dit moment "als een trein” loopt. “De rente is momenteel heel laag, maar ik vermoed dat dat niet eeuwig zo blijft. Jammer is dat het afsluiten van een hypotheek steeds stressvoller wordt gemaakt, omdat geldverstrekkers álles willen weten, tot het absurde af. Maar ook dan kunnen wij gelukkig nog steeds helpen. Zelfs in het meest hectische jaar ooit vinden wij: er is altijd hoop!”