De vier carnavalsprinsen uit de Zuidwesthoek traditiegetrouw te gast op het gemeentehuis.
De vier carnavalsprinsen uit de Zuidwesthoek traditiegetrouw te gast op het gemeentehuis. Foto: Dennis van Loenhout

"Carnaval gaat altijd door”

GEMEENTE WOENSDRECHT – Burgemeester Steven Adriaansen ontving de vier prinsen op het gemeentehuis, waar ze hun programma’s bekendmaakten en hun insignes overhandigden.

Prins Noot van 't Sanegat wist het gevoel van zijn collega-prinsen te verwoorden in één ijzersterke zin: "Dit jaar zien we pas hoe rijk we waren toen we samen in het café konden staan. Het gevoel van samenzijn is niet te evenaren.” Dat wil niet zeggen dat de prinsen en carnavalsverenigingen van Ostrecht, Put en Buntland, Sanegat en Wjeeldrecht niet probeerden om het echte carnavalsgevoel binnen alle beperkingen zo dicht mogelijk te benaderen. Ze zijn het roerend eens met burgemeester Steven Adriaansen die zegt: "Carnaval gaat altijd door.”
In Wjeeldrecht bleef het relatief stil. De vertrekkende Prins Fon kreeg dit jaar geen opvolger, omdat KS De Snoeken haar nieuwe prins niet wilde belasten met een "gedevalueerde” carnaval. Wel is de vertrekkende prins blij met het initiatief van de Stichting Openbare Feestelijkheden, die inwoners opriep om een zelfgebouwd "carnavalswagentje” aan de straat te zetten. De jury reed in het weekend onaangekondigd rond in het bekende "snoekentreintje”, met zachte muziek. Zo werd toch wat vrolijkheid gebracht.

In Ostrecht kwam die vrolijkheid vooral van de digitale kanalen. Op zaterdag was de sleuteloverdracht te zien via Facebook en YouTube, iets later gevolgd door de Plechtige Zitting. Op zondag stond er een "bucketlist-fotozoektocht” op het programma, die een week lang gelopen kan worden. Op maandag deden de Kalfkus mee aan een verkleedwedstrijd, en de verbranding van d'n Os was op dinsdag weer online te zien.”
In 't Sanegat gingen Prins Noot en de zijnen aan de slag onder het motto "Leut op maat”. Op vrijdag ging de prins videobellen met basisschool St. Marie en de peuterspeelzaal en een quiz spelen met de kinderen. Bovendien moesten de kinderen raden wie de "masked dancer” in een filmpje is. Er zijn doe-boekjes en kleurplaten om de vakantie door te komen. Op zaterdag zijn de insignes rondgebracht, op zondag ging Prins Noot - op afstand - op ziekenbezoek en reikte dinsdag de prijzen uit van het kampioenschap gevel versieren.
In Put en Buntland werd de sleuteloverdracht via Facebook gedeeld. Op zondag was er een fotopuzzeltocht op de route van de optocht. De prijswinnaars werden later via Facebook bekendgemaakt door Prins Fred.