Het bestuur van de stichting in het opgeknapte gemeenschapshuis. In het midden voorzitter Camiel Broos.
Het bestuur van de stichting in het opgeknapte gemeenschapshuis. In het midden voorzitter Camiel Broos. Foto:

Cadeau voor Lepelstraat

LEPELSTRAAT – Gemeenschapshuis ’t Patronaat is mooier dan ooit. Het bestuur van de stichting besloot de stille lockdownperiode te benutten door zelf de handen uit de mouwen te steken en het oude, geliefde gemeenschapshuis volledig op te knappen. Zie het als een cadeau van de stichting aan Lepelstraat. In moeilijke tijden zijn verrassingen vaak het mooiste.

Dat de lockdown een moeilijke tijd is behoeft geen nadere uitleg. Het Lepelstraatse gemeenschapshuis, dat officieel "Sint Antonius van Padua” heet, maar dat heel Lepelstraat kent als 't Patronaat, is bijzonder zwaar getroffen. Dat vertelt stichtingsvoorzitter Camiel Broos: "Het verenigingsleven ligt volledig stil. De harmonie kan niet repeteren, de dweilband en de toneelvereniging ook niet, de carnaval gaat niet door, er zijn geen feesten meer. Onze inkomsten liepen al terug, maar zijn nu volledig weggevallen. Met veel - heel veel - pijn in ons hart hebben we afscheid moeten nemen van onze beheerster Tonny Schuurbiers. Als we haar in dienst zouden houden zou het gemeenschapshuis niet kunnen blijven bestaan. Terwijl het onze functie als bestuur is om het gemeenschapshuis voor Lepelstraat te behouden, koste wat kost. Maar het deed pijn om die beslissing te moeten nemen.” Broos' medebestuursleden Peter Meesters, Peter Rens, Mariëlle Hooghiemstra, Rein de Groot en Jan Hooghiemstra zijn dat roerend met hem eens.

Ondanks die pijnlijke beslissing besloot het bestuur niet bij de pakken neer te zitten en de handen uit de mouwen te steken. "Het interieur van 't Patronaat was misschien al 25 jaar ongewijzigd”, zegt Broos, "dat wilden we al langer aanpakken, maar dat is lastig in een gemeenschapshuis dat in een normale wereld barst van de activiteit. Bovendien is het erg duur en hadden we geen budget. Met de lockdown was er in elk geval tijd, en we zijn allemaal redelijk handig. Bovendien kregen we veel hulp, van leden van 'onze' verenigingen, van de buren van 't Weike en van gulle sponsors. Vanaf eind oktober hebben we elke maandag- en dinsdagavond geklust." De zaal werd zo volledig geschilderd, voorzien van een nieuwe vloer, LED-verlichting en het podium werd opgeknapt. Het ambitieuze stichtingsbestuur heeft nog plannen om de foyer en de buitenzijde van het pand onder handen te nemen. "Binnen is het nu mooier, gezelliger en intiemer”, concludeert Broos. "Dit is ons cadeau aan onze verenigingen en aan heel Lepelstraat. We hopen heel snel weer open te mogen zodat iedereen ons cadeau kan zien."


Dat heeft Lepelstraat verdiend!”