Zonnedak Aviolanda. Foto: Rob NispelingKARO Aviation
Zonnedak Aviolanda. Foto: Rob NispelingKARO Aviation Foto: Rob NispelingKARO Aviation

West-Brabanders investeren in zonnepark

HOOGERHEIDE - Op Businesspark Aviolanda is de afgelopen maanden een groot zonnedak geplaatst dat bestaat uit ruim 6.600 zonnepanelen. Het zonnedak wekt jaarlijks rond de 1,8 miljoen kilowattuur stroom op. Dat is vergelijkbaar met het energieverbruik van 600 huishoudens. De stroom wordt in dit geval direct gebruikt door de bedrijven op Business Park Aviolanda.

Business Park Aviolanda is gelegen naast vliegbasis Woensdrecht. Overheden, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen werken er samen aan duurzame ontwikkelingen die verder gaan dan alleen de luchtvaart. Het zonnedak sluit aan bij de duurzaamheidsambities van het innovatieve park en de Gemeente Woensdrecht.


Burgerparticipatie snel volgetekend

Om de omwonenden ook in het project te kunnen laten participeren, is een deel van het project gefinancierd middels burgerparticipatie. “Wij merken steeds vaker dat de omwonenden er behoefte aan hebben om mee te kunnen participeren in duurzame energieprojecten. De lokale betrokkenheid is groot,” aldus Bas Welles, CEO bij projectontwikkelaar GreenIPP. “Via het financieringsplatform ZonnepanelenDelen.nl konden particulieren mee investeren door ZonneDelen te kopen. Nu profiteren de deelnemers direct mee van de op het zonnedak opgewekte duurzame energie. Op 11 maart vorig jaar, aan het begin van de coronacrisis, ging de campagne van start en binnen twee weken werd het streefbedrag van € 170.000,- bereikt. Een ongekend succes in deze turbulente en onzekere tijd.”

De participatie in het project was al mogelijk met een minimaal investeringsbedrag van € 25,-. Daardoor is het participeren in de energietransitie voor iedereen binnen handbereik, ook voor deelnemers met een kleine beurs. Daarnaast zijn veel mensen bereid te investeren in duurzame energie maar kunnen zij dat zelf niet doordat zij bijvoorbeeld in een appartementencomplex wonen en geen eigen dak hebben. Burgerparticipatie middels ZonneDelen biedt voor iedereen de kans om te investeren in de energietransitie.


Belangrijke rol Gemeente Woensdrecht

Om het project te realiseren is er intensief samengewerkt door de gemeente Woensdrecht, Business Park Aviolanda, investeringsmaatschappij Obton en projectontwikkelaars GreenIPP en DIEPP, Fokker Elmo en Fokker Techniek. Door de bijzondere locatie en vele betrokken partijen bleek het een complex project te zijn die Ruud Sytsema, projectleider bij GreenIPP, vergelijkt met een puzzel. “Door de gezamenlijke inzet en ambities van de betrokken partijen en met name die van de gemeente Woensdrecht, hebben we de puzzel kunnen oplossen en het project met naar tevredenheid van iedereen kunnen opleveren.”


Reeks aan projecten regio in ontwikkeling

Zonnedak Aviolanda markeert het begin voor de ontwikkeling van meerdere projecten voor het opwekken van groene energie in de regio. Inmiddels zijn Obton en GreenIPP samen bezig met het ontwikkelen en uitvoeren van meerdere dak- en grondgebonden projecten in de regio West-Brabant. Deze maand zal nog begonnen worden met de bouw van een Solarpark Evertkreekweg binnen de gemeente Roosendaal.

Afbeelding
Afbeelding