Raadslid (VVD) Joost Pals
Raadslid (VVD) Joost Pals

Openbaar

HALSTEREN - Raadslid Joost Pals (VVD) pleit voor het actief openbaar maken van documenten. Dit in aansluiting op het wetsvoorstel Wet open overheid (Woo) dat vorige week door de Tweede Kamer bijna unaniem is goedgekeurd (alleen PVV stemde tegen).

Joost Pals: "Een concrete stap die de gemeente al kan maken is het actief publiceren van collegevoorstellen op de gemeentelijke website. Dus niet alleen de hele korte samenvatting op de besluitenlijst, maar ook de onderliggende voorstellen. Het past ook binnen de pijler 'bestuurscultuur' uit het Focusakkoord. Onze fractie ziet in de Woo hiervoor een aanknopingspunt."
Pals heeft namens de VVD-fractie het college van B en W in Bergen op Zoom hierover vragen gesteld. "In tegenstelling tot raadsvoorstellen worden collegevoorstellen niet actief beschikbaar gesteld op de gemeen­telijke website. Nu is een relevant verschil dat de gemeenteraad in beginsel in open­baarheid vergadert en het college niet. Dat heeft ook betekenis voor de status van de vergaderstukken. Echter, zou een tussenvorm ook kunnen zijn dat de openbare verantwoording van college­vergaderingen zich niet beperkt tot een besluitenlijst, zoals nu, maar dat ook de onderliggende college­voorstellen waarover besluitvorming plaatsvond op de gemeentelijke website komen?"