Afbeelding
Foto: Esther Franken

Verrassend op Brabantse Wal

ZUIDWESTHOEK - Omroep Max heeft onlangs het programma 'Merlijn over de grens' uitgezonden, dat enkele jaren terug gemaakt was door Omroep Brabant. Presentator Merlijn Passier trekt hierin samen met zijn cameraman te voet langs de grens van België en Brabant. Rond de Brabantse Wal stuitten ze op bijzondere ontmoetingen, die te zien zijn in het Omroep Max tv-programma Noord-Zuid-Oost-West

De vele grenspalen vormen een route van oost naar west. Zo streek de presentator neer in Woensdrecht waar hij de tank bezocht en het hoogteverschil bekeek van dit dorp. In Hoogerheide sprak hij met een inwoner over de kerkklokken en werd hem verteld dat boeren uit Woensdrecht daar in die tijd niet mee wilden betalen aan de kerk met z'n klokken en dat er daarom aan de Woensdrechtse kant ook geen klok zichtbaar is.


Motorfanaat

Vervolgens ging hij op bezoek bij Werner Beinhart die een verzameling motoren heeft met één heel bijzondere, deze hangt namelijk vol met allerlei dingen, van telefoons tot sleutelhangers en andere bijzondere items. Werner wilde niet dat andere mensen hier wat aanhangen of plakken, toch mocht het petje van de presentator er ook een plekje aan krijgen. Zelf vindt hij het prachtig dat het nu ook op de landelijke tv te zien was. Zijn motor heeft hij nog steeds, nu hangt er een prachtig versierde kuip achter.


Hans en Grietje huisje

Na Hoogerheide trokken ze verder naar Huijbergen waarbij ze aankwamen bij de volgende bezienswaardigheid: een huis met grond waarop paarden staan. Hier woont Esther Franken samen met haar echtgenoot Frank. In het filmpje is haar vader hard aan het werk in de tuin en wordt er verteld over het prachtige huis waar volgens de presentator nog wel wat schilderwerk aanzat. Samen hebben ze jaren in dit huis keihard gewerkt om het mooi te krijgen. Daar is Esther dan ook trots op en ze vertelt van alles over het huis in de tijd dat ze het kochten. Er woonde voor hen een man van 92 in en zo zag het er dan ook uit. Toen ze het kochten vertelde de makelaar dat er erg veel interesse was in het huisje, maar dan om het plat te gooien en er iets nieuws op te bouwen. Echter, Esther en Frank vonden het leuk zoals het was en waren dan ook blij dat zij als eerste reageerden om het vervolgens te moderniseren.

Esther vindt het leuk dat Huijbergen het tot de landelijke tv geschopt heeft, maar kijkt hier ook best emotioneel op terug. Zij vertelt hierover: "Huijbergen is een heerlijk dorp om in te wonen en heeft een prachtige omgeving. Maar wat voor mij dit filmpje echt bijzonder maakt is dat in het begin van het filmpje over ons mijn vader te zien is. Hij is bijna 2 jaar geleden overleden aan longkanker. Na een strijd van vier maanden was mijn altijd fitte, vitale vader er ineens niet meer. Hij heeft ons van het begin af aan altijd geholpen met het opknappen. Ik heb weinig foto's van hem en had geen enkele video waarop hij te zien was, laat staan te horen. Hij stond niet graag op een foto of video. Dankzij dit programma heb ik een ontzettend dierbare herinnering aan mijn vader gekregen waarop zijn stem te horen is en hij hard aan het werken is, zoals ik hem ken."


Noord-Zuid-Oost-West is terug te kijken www.maxvandaag.nl maar ook via de npo.

Afbeelding
Afbeelding