In de persconferentie van 2 februari maakte premier Rutte beperkte versoepeling bekend.
In de persconferentie van 2 februari maakte premier Rutte beperkte versoepeling bekend.

Winkels spelen in op click & collect

HALSTEREN - Premier Rutte kondigde het dinsdagavond aan in de persconferentie dat winkels blijven dicht, maar dat click & collect is toegestaan. Vanaf 10 februari mogen winkeliers klanten hun bestellingen laten ophalen, al gebeurt dat wel buiten de deur.

In retail kringen lopen de meningen uiteen over het toestaan van click & collect, maar algehele indruk is 'beter iets dan niets', al wordt volledig heropenen van winkels als enige oplossing gezien voor omzetherstel. Voorlopig zit dat er nog niet in.

Sommige ondernemers in de non-foodsector spelen creatief in op de beperkte versoepeling vanuit de overheid. Zo presenteert Rian Rijnberg van damesmodezaak Curvy by Rian in Halsteren een deel van haar nieuwe voorjaarscollectie via een persoonlijke videofilm op facebook. De enthousiaste onderneemster draagt en showt daarbij zelf kleding uit de nieuwste voorjaaritems die ze al in de winkel beschikbaar heeft. Klanten kunnen zo de kledingstukken bekijken, bestellen en deze later af komen halen bij Curvy by Rian.

Dat laatste moet weliswaar onder de nodige voorschriften gebeuren, buiten op een tafel voor de anderhalve meter regel, met dragen van een mondkapje of kuchscherm. Rian Rijnberg: "Als kleine winkelier moet je innovatief zijn richting je klanten, want we kunnen beiden niet zonder elkaar."


Technieken

Voor Brian Koeman van Multibikes in Lepelstraat verandert er niet echt veel. Hij heeft alle moderne technieken al benut om click & collect mogelijk maken. "We hebben via de webshop, mail en zakelijke whatsApp alles zo ingericht dat betalen op afstand mogelijk is. Ook de werkplaats van de fietsenzaak aan de Kerkstraat in Lepelstraat mocht geopend blijven voor reparaties. "Er mocht echter niets verkocht worden uit de winkel. Als een klant bijvoorbeeld zijn gerepareerde fiets kwam ophalen en een spuitbus nodig had uit de winkel, dan kreeg hij die niet mee. Door iets dergelijks vooraf te bestellen kan hij dit nu wel meenemen."


Service

Bloemist Ronald Heijmans van de Azalea in Halsteren levert al meer dan zestig jaar aan huis. "Ik kan in deze tijd wel klagen, maar dat schiet niet op. We proberen er onder deze corona-omstandigheden toch het beste van te maken." Hij troost zich met de gedachte 'dat veel ondernemers momenteel helemaal niets hebben'. Met onze vertrouwde service proberen we ons te onderscheiden. Natuurlijk zouden ook wij het liefst helemaal open zijn, maar dat kan nog wel even duren." Met de slogan 'Wees loyaal, koop lokaal' is Heijmans het helemaal eens.