Wethouder Jeffrey van Agtmaal geeft uitleg over de 'transitievisie warmte'.
Wethouder Jeffrey van Agtmaal geeft uitleg over de 'transitievisie warmte'. Foto: Bep Tielemans

"Nú in gesprek over aardgasvrij Woensdrecht in 2050"

GEMEENTE WOENSDRECHT - Van de ‘energietransitie’, oftewel de overstap van aardgas naar duurzame warmte, heeft eenieder vast weleens gehoord. Gemeenten hebben van het Rijk de opdracht gekregen om voor hun gemeente een plan te schrijven over hoe men dit denkt te kunnen bereiken. Dit plan heet de ‘transitievisie warmte’. Het is de bedoeling dat dit plan eind dit jaar gereed is en Gemeente Woensdrecht vraagt hierbij inbreng van inwoners. De veranderingen hebben immers grote impact op de samenleving en reiken bij iedereen tot achter de voordeur!


Achtergrond

Wethouder Jeffrey van Agtmaal legt uit: "Met de ondertekening van het klimaatakkoord heeft Nederland als doel opgenomen om in 2050 geheel aardgasvrij te zijn. Om hier uitvoering aan te geven zijn alle gemeenten verplicht om voor het einde van 2021 een visie vast te stellen waarin wordt aangegeven wat binnen de verschillende wijken binnen de gemeente het beste duurzame alternatief is voor verwarming met aardgas. Het bepalen van de meest ideale warmteoplossing op wijkniveau vraagt om een analyse van verschillende aspecten: Het moet haalbaar en betaalbaar zijn en het allerbelangrijkste, er moet draagvlak voor zijn. Wij willen deze warmtevisie dan ook samen met de inwoners van onze gemeente opstellen, zodat onze gemeenteraad aan het eind van dit jaar een breed gedragen visie kan vaststellen."

Om de transitievisie warmte op te stellen is een technische verkenning nodig naar de alternatieve mogelijkheden voor aardgas per wijk. "Hierbij kijken we naar mogelijke technieken, aanwezige of toekomstige energiebronnen en worden de kosten in kaart gebracht. Daarnaast is het mogelijk dat uit de visie direct al een aantal kansrijke wijken naar voren komen waarin een start gemaakt kan worden met de uitfasering van aardgas. Naast een analyse van de technische (on)mogelijkheden moet de visie ook de opties bevatten die er zijn om in de gemeente over te stappen naar een alternatieve verwarmingsmethode. In Woensdrecht zijn hiervoor twee voorkeursscenario’s: volledige elektrische warmte en groen gas. Wat er mogelijk is hangt mede af van netbeheerder Enexis. Tot slot moet de visie inzicht geven in hoe deze omschakeling in tijd en geld gerealiseerd kan worden."


Wilt u meedenken?

Wethouder Jeffrey van Agtmaal tenslotte: "Deze 'energietransitie' is een boeiend onderwerp maar nog een ver-van-mijn-bedshow voor de mensen. Al met al is het een behoorlijke opgave, die we stapsgewijs zullen moeten gaan uitvoeren. Op verschillende manieren willen we met bewoners in gesprek gaan over de ontwikkelingen, alternatieven en verschillende strategieën. Vanwege corona zal dit voorlopig gebeuren door online bijeenkomsten, enquêtes en consultaties. Verder kunnen mensen zich zelf al gaan voorbereiden op de overstap van aardgas naar duurzame warmte door bijvoorbeeld zuiniger apparatuur te nemen in huis, door hun woning te isoleren en zonnepanelen of warmtepomp aan te schaffen."


Meningen

Een eerste enquête waarin mensen hun mening over dit onderwerp kunnen geven staat inmiddels op www.woensdrecht.nl/warmtevisie