Natuurgebied met vleermuizenhotel én gevaarlijke gaten.
Natuurgebied met vleermuizenhotel én gevaarlijke gaten. Foto: Pascal Brugman

Vleermuizenhotel met gaten

HOOGERHEIDE - Ten westen van de Vliegbasis Woensdrecht ligt het natuurgebied de Vinkenberg in Hoogerheide. Hier stond ooit steenfabriek De Vijver die in 1974 zijn deuren sloot. Het was jarenlang een ruïne totdat een Natuurbeheerdersclub onder leiding van boswachter Erik de Jonge dit aankocht.

Vleermuizenhotel

Na de aankoop trok De Jonge er met een grote groep vrijwilligers op uit in het natuurgebied en begon het langzaam om te toveren tot een waar vleermuizenhotel waar deze dieren kunnen verblijven en zelfs overwinteren. Gaten werden dichtgemetseld, grote platen werden er over de daken gelegd en door er een grote laag zand overheen te gooien werd het vorstvrij gemaakt. Door een spleet kunnen dus de vleermuizen naar binnen. Ook zijn er nog leemkommen te vinden waar insecten zich nestelen in het water waar de vleermuizen van kunnen eten.

Verse grond verschuift natuurlijk ook in de loop der jaren en in combinatie met hevige regenbuien kan het nogal grote gaten veroorzaken op bepaalde plekken. "Dit gebeurde onlangs helaas ook weer op deze plek", liet Joëlle Opstal ons weten, nadat ze in het natuurgebied aan het wandelen was. "Ze hebben geprobeerd om de Oude Steenfabriek veiliger te maken door middel van volgooien met aarde. Maar door de vele regen die gevallen is zijn er twee diepe gaten ontstaan. Wat heel gevaarlijk is voor kinderen, omdat ze erin kunnen vallen. De man van Staatsbosbeheer had op z’n vrije dag te horen gekregen van het gevaar. Hij is direct gaan kijken en heeft de gevaarlijke putten direct afgezet met lint."

Boswachter Erik de Jonge die dit gebied mee in de gaten houdt, liet weten dat 'de gaten zo snel mogelijk weer opgevuld worden'. Het rood met witte lint waarschuwt dan ook tijdelijk bezoekers dat er zich een gevaarlijke situatie voordoet.

Hij vraagt mensen dan ook altijd op te letten bij het betreden van dit natuurgebied en niet onder linten door te gaan.

Afbeelding
Gaten afgezet met lint