Jan van der Burgt en Ruud Prop van BDP Account.
Jan van der Burgt en Ruud Prop van BDP Account. Foto:

De voordelen van persoonlijkheid

HOOGERHEIDE – Al jaren onderhoudt BDP Account duurzame relaties met haar klanten. Zo’n relatie begint bij de start van een onderneming en loopt door tot het pensioen. Zo worden klanten soms méér dan alleen zakelijke relaties. Dat loont, zeker in moeilijke tijden.

Voor veel ondernemers zijn de afgelopen maanden moeilijk geweest. “We hebben pijnlijke situaties gezien bij onze klanten”, zeggen vennoten Jan van der Burgt en Ruud Prop, “sommige verhalen waren echt schrijnend.” Voor de inzet van de belastingdienst binnen de coronacrisis hebben Prop en Van der Burgt lovende woorden. "Over het algemeen heeft de belastingdienst heel snel regelingen getroffen en werden ondernemers, die recht hadden op hulp ook heel snel uitbetaald. Helaas hebben we ook meerdere keren meegemaakt dat ondernemers net buiten de boot vallen. Dat ze toch niet, of maar zeer beperkt, in aanmerking komen voor een bepaalde regeling. Dan proberen we samen een andere oplossing te zoeken.”

De coronacrisis en alle fiscale regelingen zorgden voor turbulentie in wat anders een rustig, onbewogen belastingjaar zou zijn geweest. “De verkiezingen komen eraan, dus drastische veranderingen worden dan niet doorgevoerd”, zegt Jan van der Burgt. “De politiek wil natuurlijk geen kiezers verliezen. Op belastingvlak draait dit jaar vooral om tendensen die al langere tijd gaande zijn. Aftrekposten die verdwijnen of worden afgebouwd, de herziening van box 3. Natuurlijk biedt dat altijd mogelijkheden: voor zzp-ers kan het bijvoorbeeld interessant worden om na te denken over een VOF of BV. Voor particulieren loont het de moeite om te pogen een hypotheek of een lening onder te brengen in box 3. Zoals onze klanten gewend zijn zullen we ze altijd wijzen op mogelijkheden of kansen die we zien.”

Ook op kansen buiten de belastingaangifte is BDP Account altijd alert. “Nu spaargeld op de bank niets meer oplevert kan het bijvoorbeeld heel interessant zijn om een hypotheek af te lossen”, vertelt Ruud Prop. “En voor ondernemers is het ook altijd nuttig om alert te zijn op hun testament. Het hebben van een testament kan de bedrijfsopvolging zeker stellen, en zorgen dat derden geen aanspraak kunnen maken op het kapitaal van het bedrijf. Lang niet iedereen realiseert het zich, maar daarom is het ook belangrijk om te zorgen voor een testament wat up-to-date is. Het is een kleine moeite om een testament elke vijf jaar te actualiseren, en het kan grote voordelen hebben.”


Vertrouwen

Prop en Van der Burgt maken zich zorgen over het voortbestaan van bedrijven als de huidige coronamaatregelen nog een maand of langer zouden duren. "Dat is pijnlijk, en helaas kunnen wij vaak weinig doen om een faillissement te voorkomen”, zeggen ze. "Maar toch is het goed om te zien dat de ondernemers in onze klantenkring het vertrouwen hebben om tijdig bij ons aan te kloppen. Dat onze klanten dat vertrouwen voelen, juist als het moeilijk wordt, doet ons goed. Wat ons betreft zijn dat de momenten waarop een lange, persoonlijke relatie zich loont. Onze klanten weten dat we het verschil zullen maken als dat ook maar enigszins tot onze mogelijkheden behoort.”