Etalages werden uit voorzorg dichtgetimmerd.
Etalages werden uit voorzorg dichtgetimmerd. Foto: Pascal Brugman

Incidenten en aanhoudingen

BERGEN OP ZOOM - Na berichten op social media over aangekondigde rellen waren er dinsdagavond in Bergen op Zoom massa's agenten en handhavers op straat. Verdachte personen werden preventief gecontroleerd op inhoud van tassen en identiteitskaarten.

Veel ondernemers timmerden hun etalages in de stad af om eventuele schade te voorkomen. Rond 19.00 uur kwamen er aardig wat mensen kijken of er al wat gaande was. Zelfs enige buurtbewoners stonden klaar om de winkels en horecazaken aan de Grote Markt in de gaten te houden. Winkels hadden hun deuren gesloten, zelfs de supermarkt bij de Mediamarkt. Ook winkelcentra in de omgeving zoals de Zeeland en op de Bergse Plaat. Tegen 19.50 uur werd er op de Gentiaanlaan een container in brand gestoken, hier bleef het ook bij. Na het ingaan van de avondklok werd er flink gecontroleerd op verklaringen en identiteit.

Locoburgemeester Barry Jacobs laat het volgende weten: "Ik ben blij dat potentiele relschoppers hun gezond verstand hebben gebruikt en niet hun eigen stad gesloopt hebben. Ik vind dat wel een compliment waard aan de jongeren. Dit geeft vertrouwen dat we weer snel naar een normale situatie kunnen.”

De gemeente trekt samen met politie en Openbaar Ministerie op om Bergen op Zoom voor te bereiden op de mogelijke rellen. In deze zogenaamde ‘driehoek’ worden de preventieve acties afgestemd en de vervolgacties voorbereid. Binnen het politiedistrict en de -eenheid is er ook voortdurend afstemming met andere gemeenten.
Er is ook nauw contact met (horeca-)ondernemers en belangenverenigingen, met maatschappelijke organisaties en met scholen. Jacobs: “Het is mooi om te zien dat als reactie op deze raddraaiers de maatschappij samen één blok vormt en zegt: dit pikken wij niet. Het is hoopgevend dat klaarblijkelijk ouders hun verantwoordelijkheid ook pakten en hun kinderen thuishielden.”

Er zijn dinsdagavond enkele personen aangehouden en de politie verwachtte er nog meer voor onder andere opruiing. Naast een strafrechtelijke vervolging krijgen deze personen een last onder dwangsom van de burgemeester. Daarin staat dat als ze zich nog een keer schuldig maken aan een strafbaar feit, dat ze een dwangsom opgelegd krijgen van € 7.500. Het OM kan hen daarnaast ook een gedragsaanwijzing opleggen, bijvoorbeeld een gebiedsverbod. Overtreden ze dat verbod, kunnen ze direct worden aangehouden en riskeren ze twee weken gevangenisstraf. Locoburgemeester Jacobs: "We treden dus keihard op tegen deze kleine groep die de gevolgen van hun asociale handelen blijkbaar niet overziet. Met alle middelen die we hebben proberen we ze duidelijk te maken dat dit niet kan! Naast bestuurlijke en justitiële maatregelen, zetten we ook jongerenwerkers van WijZijn in. Want natuurlijk hebben we ook oog voor de problemen die er onderliggend spelen: verveling, uitzichtloosheid, überhaupt de lockdown en andere maatregelen. Iedereen heeft daar last van. Maar dat is geen excuus om dan maar te gaan rellen en een hele stad in de greep van angst te houden.”