Afbeelding

Corona gehad en nog steeds klachten; wat nu?

LEPELSTRAAT - Tot nu toe zijn in Nederland honderdduizenden mensen positief getest op Corona. In werkelijkheid ligt het aantal besmettingen waarschijnlijk nog veel hoger. Gelukkig komen de meesten ervan af met een forse verkoudheid of griepachtige verschijnselen en sommigen merken nauwelijks dat ze besmet zijn (geweest). Maar duizenden patiënten belanden in het ziekenhuis en dat zijn lang niet alleen 70-plussers. En ook als er geen ziekenhuisopname is geweest, is er een categorie die na maanden nog steeds klachten heeft en functioneringsproblemen ervaart.

Dit variërend van een slecht functioneren thuis en in het werk, beperkt zijn in sporten tot niet meer uit de voeten kunnen. Helaas kennen we verhalen dat de impact erg groot kan zijn. Door wekenlang bedlegerig te zijn geweest, kan dat een enorme invloed hebben op de spiermassa, conditie, gewrichten en voedingstoestand. En dan nog de emotionele kant van het verhaal. Misschien een hele tijd afgesneden geweest van je familie door quarantaine of hospitalisatie. Of zelfs opname op de Intensive Care. En dat helemaal alleen en behandeld worden door mensen in enge beschermende kleding.


Herstelzorg

Om mensen snel te kunnen helpen met het fysieke herstel heeft de overheid heeft een tijdelijke voorziening gerealiseerd. De zogenaamde Herstelzorg. Als iemand COVID-19 (Corona) heeft gehad en herstelzorg nodig heeft, wordt deze zorg nu onder voorwaarden vergoed uit het basispakket van uw zorgverzekering. Het eigen risico is op deze zorg van toepassing. Er hoeft geen (positieve) Coronatest te worden overlegd maar een verwijzing van huisarts of specialist is wel noodzakelijk. Een andere voorwaarde is dat er toestemming wordt gegeven voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek.

Zorg die uit de basisverzekering vergoed wordt, is normaal gesproken bewezen effectief. Dat bewijs is er nu nog niet. Covid-19 is een nieuwe ziekte waar nog veel wetenschappelijke kennis over moet worden verzameld en daar wil de overheid dan ook onderzoek naar doen.

Voor de Herstelzorg na Covid-19 is een verwijzing fysio- en/of ergotherapie voldoende. De vergoeding van de herstelzorg uit de basisverzekering geldt voor zes maanden na de indicatiestelling en voor maximaal 50 behandelsessies fysiotherapie of oefentherapie, acht behandeluren ergotherapie en/of zeven behandeluren diëtetiek. STAC kan u al deze interventies bieden.

Revalidatie

Wanneer een monodisciplinaire behandeling als Herstelzorg onvoldoende effectief is, of wanneer overduidelijk meerdere aspecten een herstel belemmerende rol spelen, kan de inzet van Medisch Specialistische Revalidatie (MSR) worden overwogen. Deze hulp in de vorm van Medisch Specialistische Revalidatie (MSR) is geïndiceerd voor diegenen met uitgebreide problematiek als spierzwakte, zenuwpijn, benauwdheid bij inspanning of algehele malaise. Daar komen vaak nog mentale problemen bij, zoals concentratiestoornissen, geheugenproblemen, angst, problemen met multitasken en posttraumatische stress.

De revalidatie begint met een intake door revalidatiearts, psycholoog, fysiotherapeut en uitgebreide Inspanningsfysiologische testen. Aan de hand van de intake wordt een behandelplan opgesteld. In dat behandeltraject kunnen diverse behandelmodules worden geadviseerd en aangeboden als fysieke training, fysiotherapie, ergotherapie, psychologische begeleiding of ondersteuning door maatschappelijk werk of diëtiek. Dit behandeltraject wordt nauwlettend gemonitord en bijgestuurd waar nodig. Na drie maanden vindt de eindevaluatie plaats met advies voor de verdere periode.

Het Covid-19 (Corona) revalidatieprogramma is ontwikkeld door BeLife en wordt in samenwerking met STAC uitgevoerd. Alle behandelingen vinden plaats aan het Antoniusplein 2 te Lepelstraat. Het programma wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor geldt dan wel het eigen risico.


Heeft u vragen of Herstelzorg of Revalidatie mogelijk iets is voor u? Wij maken graag een vrijblijvende en gratis afspraak voor een oriënterend gesprek. Hierin kunnen wij u informeren of u in aanmerking komt voor Covid-19 behandelvorm of wat wij anders voor u kunnen betekenen. Een verwijzing van de huisarts of specialist is hiervoor nog niet nodig.

Afbeelding
Afbeelding