Natuurspeelplek
Natuurspeelplek Foto: Bep Tielemans

Ook natuurspeelplekken

GEMEENTE WOENSDRECHT - Onlangs heeft het college van burgemeester en wethouders het nieuwe ‘beleids- en beheerplan speelvoorzieningen 2021-2024’ vastgesteld. Er is goed gekeken naar de levensduur van de huidige speeltoestellen en het budget is toereikend om de speeltuintjes in de gemeente de komende jaren op hetzelfde niveau te houden. Voor de toekomst wordt onderzocht of natuurspeelplekken in de toekomst te realiseren zijn.

In tegenstelling tot een traditionele speelplek met een wipkip of glijbaan, is een natuurspeelplek een locatie waar kinderen vrij kunnen spelen in de natuur of met natuurlijke materialen zoals boomstammen, palen, touwen en bijvoorbeeld water. Bij plan Noordrand in Ossendrecht wil de gemeente dergelijke speelplekken voor het eerst gaan realiseren.

In 2025 en 2028 is een groot aantal speeltoestellen aan vervanging toe, respectievelijk 68 en 89 stuks. Op dit moment zijn er in heel de gemeente 44 locaties met in totaal 221 toestellen. De meeste ontwikkelingen op het gebied van speelvoorzieningen zijn de afgelopen jaren in samenwerking met of op initiatief van de dorpsplatforms gedaan. Denk aan de beweegtuin in Hoogerheide, of de clustering van de speeltuinen in Ossendrecht. In de toekomst wil de gemeente graag deze ingeslagen weg blijven bewandelen, om zo op een breed draagvlak te kunnen rekenen.

Wanneer een kunstgras ondergrond aan vervanging toe is, dan wordt dit voortaan gedaan met decowood. Dit materiaal is makkelijker in onderhoud en minder vandalismegevoelig.