Week van gebed voor eenheid

Pastoraal woord


Week van Gebed: 'Blijf in mijn liefde'


HALSTEREN - REGIO - Deze week hielden we in de Christelijke kerken de gebedsweek. In de jaarlijkse week van gebed voor eenheid van christenen bidden christenen samen voor eenheid. Het is een van de oudste oecumenische initiatieven van de wereldraad voor kerken.

Deze gebedsbeweging begon al ruim 150 jaar geleden en wordt wereldwijd gehouden. Naar schatting doen in Nederland zo'n 200.000 mensen jaarlijks mee met het initiatief. Traditioneel komen tijdens de Week van gebed mensen samen in kerkgebouwen om te bidden voor de eenheid van christenen, maar ook voor de eigen omgeving. In onze regio hielden we een oecumenische viering met de Protestantse kerk. Vanwege de lockdown is dat samenkomen dit jaar met een kleine groep mensen in de Martinuskerk in Halsteren gehouden.

"Blijf in mijn liefde” is het thema voor de Week van Gebed. Het is een oproep van Jezus Christus zelf uit het evangelie volgens Johannes. In een tijd van sociale afstand is de oproep van Jezus Christus, om in zijn liefde verbonden te blijven, uitdagend en bemoedigend. Door met hem verbonden te zijn en blijven, groeien we ook in eenheid met anderen. Door solidair te zijn met hen die lijden, laten we de liefde van Christus door ons heen stromen. Daardoor zien we onszelf als broeders en zusters van alle mensen en gaan op een nieuwe manier leven, met oog voor een humane wereld.
Pastor Sebastian Chazhoor