Avondklok tot 10 februari

HALSTEREN/ZUIDWESTHOEK - In de persconferentie van afgelopen woensdag was er al sprake van een eventuele invoering van een avondklok op aanraden van het OMT aan het kabinet.

Enkele inwoners uit de gemeente Woensdrecht werd al gelijk om een reactie gevraagd na de persconferentie 'hoe ze tegen de invoering van een avondklok aankijken'. Sommigen gaven aan dat het hen 'niets uitmaakt omdat ze nu in de avond toch al binnen zitten' of dat ze 'het juist goed vinden om de zorg te ontlasten'. Maar er waren ook zorgelijke reacties van mensen die 'bang waren dat zij of hun partners te laat komen op het werk door eventuele controles' en dat 'mensen nu nog meer vereenzaamd raken'. Stephan uit Huijbergen had een uitgebreide mening dat het instellen van een avondklok 'de grond- en mensenrechten aantast zonder dat er een noodzaak voor is om dit ook te doen'. Ook kwamen er reacties als 'zo helpt dit nog meer de economie kapot, het duurt al te lang'. Kortom: de meningen liepen uiteen en donderdag 21 januari werd er dan ook uitgebreid en lang over deze ingrijpende maatregel gedebatteerd in de Tweede Kamer. Het kabinet wist een meerderheid van de Tweede Kamer te overtuigen om voor de avondklok in te stemmen. Deze ging dan ook zaterdag 23 januari in om 21.00 uur en houdt tot woensdag 10 februari om 04.30 uur aan. Dit betekent dat iedereen van 21.00 uur ‘s avonds tot 04.30 ín de ochtend binnen moet blijven. Met geldige redenen mag je wel op of over straat. Indien u dit niet kan aantonen kan dit leiden tot een boete van 95 euro.


Regels avondklok:

- blijf tussen 21.00 uur en 4.30 uur binnen.

- U gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit is uitsluitend toegestaan met de volgende geldige redenen:

- bij een calamiteit;

- als uzelf, een persoon of een dier dringend medische hulp nodig heeft

- als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet;

- als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;

- als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;

- als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;

- als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje.

Dak en thuislozen die niet van de overnachtingsplaats kunnen en willen gebruikmaken zijn ook uitgezonderd van de avondklok


Formulieren

De Rijksoverheid stelt formulieren beschikbaar op haar website. Het is niet de bedoeling dat men eigen formulieren maakt. Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat, dan moet u het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben. Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heeft u geen formulier nodig. Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een werkgeversverklaring tonen. Deze kunt u aan uw werkgever vragen.


Burgemeesters De Markiezaten

De acht burgemeesters van het politiedistrict De Markiezaten zijn woensdag 20 januari 2021 bijeen geweest over de nieuwe coronamaatregelen. Het gaat hierbij om de burgemeesters van Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Tholen en Woensdrecht. Zij stellen in gezamenlijkheid het volgende: "Het tijdelijk invoeren van een avondklok is een ingrijpende maatregel die de vrijheid van onze inwoners ernstig inperkt en de nodige impact geeft. Dat realiseren we ons terdege. We gaan ervan uit dat het merendeel van de samenleving inziet dat een avondklok noodzakelijk is en ook respecteert. Nagenoeg iedereen begrijpt dat extra maatregelen, waaronder ook deze avondklok, nodig zijn om verdere verspreiding van het coronavirus en de nieuwe varianten tegen te gaan. We ondersteunen van harte de oproep van het kabinet aan mantelzorgers om hun belangrijke zorgtaak te blijven doen. Voor onze jongeren blijven er gelukkig tot 21.00 uur voldoende mogelijkheden om te kunnen sporten. We blijven samen volhouden met de blik gericht op beter tijden. Want die komen er aan.”
Binnen het politiedistrict De Markiezaten zien de politie en BOA's in nauwe samenwerking toe op de naleving van de coronamaatregelen. Dat gebeurt binnen de beschikbare capaciteit en de bestaande samenwerkingsafspraken.