Deze solitaire windmolen bij Woensdrecht kan verdwijnen als het windmolenplan doorgaat.
Deze solitaire windmolen bij Woensdrecht kan verdwijnen als het windmolenplan doorgaat. Foto:

Online infoavond windmolens

GEMEENTE WOENSDRECHT - REGIO - Op de grens van de gemeenten Woensdrecht en Reimerswaal wordt gewerkt aan een plan om bestaande windmolens op diverse locaties te vervangen door één gecentreerd windmolenpark. Hierbij is nadrukkelijk aandacht voor de omgeving.

Eind 2019 is de gemeente Woensdrecht door de provincie Zeeland, Eneco en Zeeuwwind geïnformeerd over de ontwikkeling van een windmolenpark op de grens van de gemeenten Woensdrecht en Reimerswaal. Woensdrecht heeft toen begin 2020 verzocht om een uitbreiding van het zoekgebied naar locaties richting Woensdrecht, waarbij tevens gekeken werd om tot een mogelijke opstelling te komen waarin het open polderlandschap zoveel mogelijk behouden blijft. Inmiddels is het een gezamenlijk project geworden waarbij zowel de gemeenten Reimerswaal als Woensdrecht invulling willen geven aan hun duurzaamheidsambities én waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de omgeving. Wethouder Jeffrey van Agtmaal: “Wanneer we ook windmolens op het grondgebied van Woensdrecht realiseren leveren we een duurzame bijdrage aan de energievoorraad, maar ontstaat er ook ruimtelijke samenhang tussen al bestaande windmolens in onze polder en die van Reimerswaal.”

Inmiddels kunnen de definitieve posities van de windmolens worden vastgesteld. De bestaande twee windmolens in Bath, de zestien windmolens in Anna-Mariapolder en de windmolen aan de Grindweg zullen volgens het plan verwijderd worden. In plaats daarvan wil men een nieuw windpark ontwikkelen dat voor een deel in Zeeland en voor een deel in Brabant ligt, vandaar de naam ZE-BRA. Het nieuwe windpark zal aansluiten op de bestaande windparken Kreekraksluizen en Kabeljauwbeek. De doelstelling is het realiseren van in totaal negentien windmolens en de eerste berekeningen laten zien dat er mogelijk vijf windmolens zijn te realiseren binnen de gemeente Woensdrecht. Vijf van die windmolens (met een hoogte van 171 meter, red.) leveren een aanzienlijke bijdrage aan de duurzame energieambities.

Op woensdag 10 februari kunnen belangstellenden vanaf 20.00 uur deelnemen aan een online informatiebijeenkomst, waarin de initiatiefnemers zelf inhoudelijke informatie verstrekken. Meld u hiervoor aan op:
www.windparkzebra.nl

Locatie van het windmolenpark
Wethouder Jeffrey van Agtmaal
Windmolens bij Woensdrecht