Aanleg van het tiny forest bij de Broeders in Huijbergen.
Aanleg van het tiny forest bij de Broeders in Huijbergen. Foto: Pascal Brugman

Tiny forest op terrein van Broeders Huijbergen

HUIJBERGEN - Op het terrein van de Broeders van Huijbergen is een bosje, tiny forest, aangeplant. Met behulp van de woensdagse vrijwilligers, familie en vrienden, broeders, IVN, firma Nelen en stichting Heg en Landschap is het gelukt.

De afgelopen maanden zijn stap voor stap de nodige acties ondernomen.

Het terrein is uitgezet, het gras afgeplagd, de grond een meter diep afgegraven en vermengd met compost, de bomen en struiken werden besteld, opgehaald en geplant. En tenslotte is de aarde weer afgedekt met blad, houtsnippers en stro. Zo is de bodem beschermd tegen uitspoelen, koude, wind en droogte. Een dikke laag mulch houdt water vast, brengt bodemleven en schimmels die nodig zijn voor boomgroei goed op gang en onderdrukt onkruid. Het is een verrijking voor de arme zandgrond die hier van oorsprong ligt. En het mooiste van die laag? Dat een deel ervan eerst bij de kerststal heeft gelegen, dus ongemerkt heeft half Huijbergen al voetstappen liggen in het tiny forest. Waar vanaf nu niet meer ín maar alleen omheen gelopen kan worden: ingang Staartsestraat, tegenover het Wilhelmietenmuseum.


Evenementje

Wel heel jammer is het dat door de lockdown de geplande plantdagen op 23 en 30 december niet konden doorgaan. De Huijberg, initiatiefnemer van dit tiny forest project, wil dit voorjaar zodra het kan een evenementje rond het bosje organiseren, waar de kinderen die dat willen alsnog betrokken worden bij de geplante bomen. Er staan er 405 in, en 33 verschillende soorten. Allemaal inheemse bomen, die een boost geven aan de biodiversiteit en onmisbaar zijn voor onze insecten en de bodem.


Buiten les

Voor basisschool Sainte Marie kan dit een mooie plek worden om buiten les te geven. De komende jaren zal de groei van de bodem en de ontwikkeling van de biodiversiteit op de voet gevolgd worden. IVN vraagt om minstens twee keer per jaar te tellen: welke vogels zie je, welke bodemdieren, welke insecten? Meld je bij De Huijberg als je daarbij betrokken wilt zijn.

Ander goed nieuws uit Huijbergen is dat een deel van het terrein van de broeders wordt omgetoverd tot schooltuin. Op een strook grond, grenzend aan het schoolplein, zal dit jaar een begin worden gemaakt met het telen van groente en fruit, met hulp van groep 7. De eerste bomen en struiken (bramen, frambozen en minivruchtbomen) zijn al gedoneerd.


Meehelpen

Op zaterdag 29 mei wordt samen met NLdoet van het Oranje Fonds een dag georganiseerd om dit terreintje aan te leggen. Dan worden bijvoorbeeld teeltbakken gemaakt en een composthoop aangelegd. Ook gaat men misschien al zaaien en planten. Eenieder is welkom om mee te helpen, of om een asperge, rabarber of ander eetbaar gewas in te brengen. Ook gereedschap is welkom. Informatie en aanmelden: post@dehuijberg.nl.

Afbeelding