Eric, Jessica en Johan de Kock.
Eric, Jessica en Johan de Kock. Foto: Dennis van Loenhout

De Kock Tweewielers focust op fietsen

HALSTEREN – Al bijna honderd jaar volgt De Kock Tweewielers de ontwikkelingen in de markt op de voet. Daarom richt het bedrijf zich vanaf nu alleen nog op fietsen. Terwijl brommers en snorfietsen uit de winkel verdwijnen, verschijnt de volgende generatie van het familiebedrijf in de werkplaats.

Onlangs ruimde ondernemer Eric de Kock zijn zolder op. Daar stuitte hij op een oude vergunning in het kader van de Hinderwet, die door de burgemeester en wethouder van Halsteren op 7 augustus 1923 werd verstrekt aan zijn opa, Adrianus Petrus de Kock. Hij vroeg vergunning voor “het oprichten en in werking brengen eener smederij in het perceel gelegen aan den weg van Bergen op Zoom naar Tholen.” Omdat “geene bezwaren” werden ingediend werd de vergunning verleend. Sindsdien is De Kock Tweewielers een begrip in Halsteren, al bijna 100 jaar dus.

Van die honderd jaar staat Johan, Erics broer, al 49 jaar in de werkplaats. In juni gaat hij met pensioen. Johan zegt: “Inmiddels heb ik zere benen van al het staan, dus het wordt tijd om te stoppen. Ik heb hier alles meegemaakt, en gezien hoe ons bedrijf zich tot iets heel moois heeft ontwikkeld. Fietsen is duidelijk heel populair, ik verheug me erop om vanaf juni meer tijd te hebben om zélf te gaan fietsen!”

De komende maanden gaat De Kock tweewielers zich volledig richten op fietsen. Om dat feit te benadrukken komt er ook een nieuw logo, ontworpen door Meike Tempelaars. De scooter verdwijnt, en ook in het logo komt een fiets. Eric de Kock verklaart die stap: “We zien de verkoop van brommers en snorfietsen teruglopen, terwijl de fietsverkoop afgelopen jaar is geëxplodeerd. Wij richten ons daarom voortaan op fietsen en elektrische fietsen, zodat we onze klanten in winkel en werkplaats het beste van dienst kunnen zijn. We hebben al bijna 100 jaar tevreden klanten, we doen er alles aan om dat zo te houden. Trouwens, we hebben nog één elektrische Ecooter in de winkel. Dat is de allerlaatste scooter die we verkopen. Een unieke kans voor klanten!”


Interesse

Ondertussen is Jessica de Kock, Erics 19-jarige dochter, gestart met de opleiding tot fietsmonteur. “Ik help mijn vader al van kleins af aan mee”, zegt Jessica, “het is leuk om fietsen te repareren en het bedrijf heeft een mooie historie!” Daarmee is de opvolging nog niet in kannen en kruiken, maar het feit dat zijn dochter interesse toont in het familiebedrijf stemt Eric trots. “Het zou mooi zijn als zij het bedrijf zou voortzetten”, zegt hij, “maar zover is het nog niet. De komende jaren zijn we vooral bezig met het helpen van onze klanten, want in 2020 hebben nóg meer mensen de voordelen van fietsen ontdekt. Mensen daarbij helpen vinden we nog steeds erg mooi!”

De werkplaats van De Kock Tweewielers is tijdens de lockdown geopend. Voor nieuwe fietsen of onderdelen kunnen mensen mailen of bellen, zodat ze hun bestelling later kunnen afhalen. Ook voor pakketten van DHL en GLS kun je bij De Kock Tweewielers terecht.

Afbeelding
Afbeelding