Joshua Mullens toont de ingelijste voorpagina van de New York Times.
Joshua Mullens toont de ingelijste voorpagina van de New York Times. Foto: dennis van Loenhout

Op reis met de Titanic

LEPELSTRAAT – Schoolsluiting. Thuisonderwijs. Hele dagen thuiszitten. Voor kinderen is deze periode niet leuk, dat is zeker. Maar met games, tekenspullen en feitjes over de Titanic is het goed vol te houden. Lepelstrater Joshua Mullens vertelt hoe hij het volhoudt.

Dat meester Patrick van groep 5 van basisschool de Wegwijzer soms best streng is vindt Joshua Mullens (8) helemaal niet erg. “Want hij maakt ook veel grapjes”, zegt hij. Joshua herinnert zich één grapje waarom hij erg moest lachen, maar waarvan hij ook vindt dat het tijd wordt dat de meester het – straks, na de schoolsluiting – eens waarmaakt: “Hij zei dat als de baas er een keer niet was, we in de klas wel Minecraft konden spelen op de laptops. Dat lijkt me wel leuk”, grijnst Joshua, die sowieso hoopt dat hij snel weer naar school mag. “Want thuis valt er niet te werken”, is zijn conclusie, “dan ben je veel te snel afgeleid als er bijvoorbeeld iemand naar de tv kijkt. Op school kan ik me veel beter concentreren.”


Principe

Elke dag probeert Joshua zijn schoolwerk zo snel mogelijk af te hebben. Want met de tijd die overblijft weet hij wél raad. Zo is hij druk bezig te leren skeeleren, maar dat lukt nog niet zo goed. Wat veel beter lukt is gamen. Dat doet Joshua overal: op de laptop, op de Playstation, op de xBox en op de telefoon. Zijn favoriete spellen zijn Minecraft, GTA5 en Among Us. Dus bouwen, auto’s kapot rijden en bedriegers uitschakelen. Joshua heeft er veel plezier mee, maar bij GTA5 – een spel waarin je in een open wereld kunt doen wat je wil: auto’s stelen en overal doorheen rijden bijvoorbeeld – heeft Joshua in elk geval één principe: “Ik zou nooit honden doodrijden. Never.”


Informatie

Als Joshua vertelt dat hij ook van tekenen houdt komt het gesprek op zijn favoriete onderwerp: de Titanic. Joshua is gefascineerd door het schip dat in 1912 met man en muis verging na een aanvaring met een ijsberg in de Atlantische Oceaan. Regelmatig maakt hij tekeningen van het schip, en in de computergame Tiny Sailor World gaat hij regelmatig op reis met de Titanic, die dan op zijn scherm zinkt. Op Joshua’s kamer hangt een lijst met daarin de voorpagina van de New York Times van 16 april 1912, waarop verteld wordt dat de Titanic is gezonken. Joshua heeft heel veel informatie verzameld over de Titanic en weet dingen van het schip die maar heel weinig mensen weten. Daar is hij best trots op. “Wist je dat de achterste schoorsteen van de Titanic helemaal geen functie had, maar er puur voor de versiering zat? En dat de Titanic een zusterschip had, de Brittanic, dat er hetzelfde uitzag? En weet je dat het wrak van de Titanic op de zeebodem compleet is ingestort?”, zegt hij. Waarom hij de Titanic zo interessant vindt weet Joshua eigenlijk niet. “Gewoon”, is zijn enige verklaring.


Nieuwste game

Tot hij weer naar school mag vermaakt Joshua zich verder met zijn nieuwste game Roblox, waarin zich misschien wel duizenden andere spelletjes bevinden. Hij hoopt alsnog dat hij snel weer naar school mag, maar heeft ook een nóg grotere wens: “Kon je maar gamen op school”, verzucht hij, “dat zou pas een goed idee zijn!”

Tekening van de gezonken Titanic.
Afbeelding