Sanne, Elise en Yolande van Op 't Dorp houden ouderen actief.
Sanne, Elise en Yolande van Op 't Dorp houden ouderen actief. Foto: Dennis van Loenhout

Op 't Dorp in beweging

HALSTEREN - In turbulente tijden is Op 't Dorp een rots in de branding voor ouderen. De dagbesteding is een lichtpuntje voor veel ouderen voor wie inactiviteit en eenzaamheid op de loer ligt. Bij Op 't Dorp blijven ouderen actief en optimistisch, want dat is gewoon een goed idee.


Pessimisme is er al genoeg, vindt Yolande van Gastel, en angst ook. Met activiteitenbegeleiders Sanne, Elise, Sonja en Lindsey zorgt ze voor een lichtpuntje in het leven van de bezoekers van Op 't Dorp. Want eenzaamheid, gebrek aan uitzicht en inactiviteit is er al genoeg. Elke dag bezoekt een kleine groep ouderen – maximaal 6 stuks – Op 't Dorp, waar ze kunnen genieten van de gezelligheid en de nodige activiteit. “Activiteiten verzinnen die we op veilige afstand van elkaar kunnen doen is een hele uitdaging”, zegt Sanne, “maar wel een leuke uitdaging."
"Ringgooien vinden onze bezoekers altijd erg leuk, of een ballon overslaan met badmintonrackets. We doen ook veel geheugenspelletjes of leggen puzzels, want veel van onze bezoekers hebben cognitieve problemen. Die brengen ook vaak fysieke problemen met zich mee, daarom blijven we in beweging. Desnoods bedenken we een activiteit op maat, zodat iemand kan doen wat hij of zij het leukste vindt.”

Bij Op 't Dorp krijgen bezoekers bovendien tips voor dingen die ze thuis kunnen doen om actief te blijven. Met alle vingers je duim aanraken is bijvoorbeeld goed voor je spieren, maar ook voor je geheugen. Wie zelf een badmintonracket en ballon en een muur heeft, kan met daar – met een familielid of buur - veel plezier mee beleven, en met knie heffen, armen zwaaien of oefeningen met hulp van een handdoek of theedoek hou je je spieren actief. “Uit zichzelf bewegen mensen niet altijd genoeg”, zegt Sanne, “maar als wij ze leuke oefeningen meegeven, dan hoor je later dat ze plezier hebben gehad en zich goed voelen. Want dat is wat beweging doet: het zorgt dat je je goed voelt.”

Een wandelingetje door Halsteren laat het januariweer niet echt toe, maar aan tafel, onder het genot van een door Yolande en haar team bereide maaltijd, wordt er genoeg gesproken over het heden en verleden van Halsteren. "Bijna iedereen kent elkaar hier”, zegt Elise, "direct of via-via. Ik ben nog maar 21, en het leuke is dat ik in mijn werk bij Op 't Dorp heel veel leer over ons dorp. Verhalen over de oorlog en de Watersnood vind ik erg interessant." Lees verder in de special Zorg voor elkaar.

"Die mensen hebben al eerder een onzekere tijd meegemaakt, zoals we die nu ook hebben. Gelukkig is de sfeer hier altijd goed.”

Het onverstoorbare optimisme van Op 't Dorp werkt, dat zien Sanne en Elise dagelijks gebeuren. “Onlangs kwam er een nieuwe bezoeker naar onze dagbesteding, een man die veel behoefte had aan gezelschap”, vertelt Elise, “hier op de dagbesteding ontmoette hij een andere met wie het geweldig klikte. Via familie hebben ze elkaar opgezocht, en nu gaan ze vaak samen wandelen en bij elkaar op de koffie. “Maten”, noemen ze elkaar. Heel mooi om te zien hoe zo’n vriendschap ontstaat, en erg fijn om te weten dat die mannen ook buiten de dagopvang iets aan elkaar hebben. We doen altijd erg ons best om te zorgen dat we mensen in de juiste groep indelen. En Yolande is erg goed in het breken van het ijs tussen mensen. Dat bewijst elke dag z’n nut.”

Net als Sanne en Elise ziet Yolande dat het feit dat Op 't Dorp tijdens deze lockdown open kan blijven een positieve invloed heeft op ouderen. “We horen van ze dat dit een lichtpuntje is, en dat zien we ook aan ze”, zegt ze, “bovendien blijkt het ook uit reacties die we van familieleden krijgen. Dat is de kers op de taart. Wij willen positief zijn, en zorgen dat ouderen zich niet angstig voelen. Er is namelijk licht in de duisternis, dat moeten we niet vergeten!”