Afbeelding
Foto:

“Slechte variant van Mario”

LEPELSTRAAT – Schoolsluiting. Thuisonderwijs. Hele dagen thuiszitten. Voor kinderen is deze periode niet leuk, dat is zeker. Maar met een iPad, wat kaasjes, een potje voetbal, wat Monopoly en een flinke dosis verstoppertje valt het allemaal best mee, vindt Gijs van Loon.

Het liefste zou Lepelstrater Gijs van Loon (6) morgen weer terug naar zijn school – de Wegwijzer – gaan. “Want”, zo vertelt hij, “alle kinderen die in mijn klas zitten zijn mijn vrienden.” Toch kan Gijs prima leven met het thuisonderwijs dat hij nu dagelijks volgt. “Want als ik iets moeilijk vind helpen papa en mama, maar ik vind niet vaak iets moeilijk!”

In huize Van Loon is de regel dat er elke dag na half 4 even gegamed mag worden. Daar verheugt Gijs zich elke dag op want er zijn heel veel games die hij leuk vindt. Clash Royale 3 bijvoorbeeld, waarin je duels uitvecht met tegenstanders en torens moet veroveren. Of Brawl Stars, waarin je het als een soort stripfiguurtje opneemt tegen je tegenstanders en waarin hij regelmatig nieuwe “knokkers” weet te winnen: “Dan ben je een soort kampioen”, straalt hij. Maar Kaasje vindt Gijs één van de allerleukste games. Weergaloos omschrijft hij het als “een slechte variant van Mario”, en legt hij uit hoe je er in een wereld van pasta en gehaktballen zoveel mogelijk kaasjes moet verzamelen. Hij kan er zich rustig uren mee vermaken.


Voetballen

Maar dat betekent allemaal niet dat je Gijs niet kunt storen voor een ouderwets potje Monopoly. De bank zijn, bedragen uitrekenen, heel veel geld verdienen en iedereen verslaan vindt Gijs namelijk heel erg leuk. Op het feit dat hij onlangs zijn vader "inmaakte” met een potje eenendertigen is Gijs héél erg trots.

Buitenspelen met zijn vriendjes doet Gijs ook graag. Samen spelen ze het tv-programma Jachtseizoen na, doen ze ouderwets verstoppertje of gaan ze voetballen.

Voetballen, dat gaat Gijs na de winterstop ook weer doen bij Lepelstraatse Boys. Daar verheugt hij zich op, want hij ontdekt steeds meer dat hij best wel een goede spits is, en scoren, dat is óók al zo leuk. Maar dan nog: van Gijs mag het coronavirus snel verdwijnen. Heel snel, liefst. Niet omdat hij er bang van is, maar wel omdat hij niet genoeg met zijn vriendjes kan afspreken. Gijs is gelukkig optimistisch: "Corona is bijna voorbij, en dan kan ik weer bij mijn vrienden naar binnen. En naar school!”

Afbeelding