Burgemeester Petter tijdens een eerdere nieuwjaarsrede.
Burgemeester Petter tijdens een eerdere nieuwjaarsrede. Foto: Dennis van Loenhout

Burgemeester: "Hou vol"


BERGEN OP ZOOM – Voor veel mensen zal de nieuwjaarsboodschap van burgemeester Frank Petter klinken als een grijsgedraaide plaat, maar daarom is wat hij zegt niet minder waar: “U bent niet alleen, we moeten schouder aan schouder staan, hou vol, dan komen we er weer bovenop”, is de rode draad van wat de burgervader “zijn” burgers wil meegeven. Petter ziet reden tot optimisme.

Een intensief en donker jaar, zo typeert de Bergse burgemeester Frank Petter 2020. Logisch, want niet alleen hield het coronavirus enorm huis in Bergen op Zoom, de gemeente kreunt bovendien onder een enorme financiële crisis, die allerlei politieke en bestuurlijke problemen met zich meebracht. “Terwijl het levensbedreigend stormt, moeten we ook nog het dak van ons gemeenschappelijke huis repareren”, aldus de burgemeester.

In 2020 zag burgemeester Frank Petter van nabij wat het coronavirus aanrichtte in het ziekenhuis en in de verpleeghuizen en zorgcentra van tanteLouise. De impact op patiënten en verplegend personeel bleef niet voor hem verborgen, net zo min als de gevechten die verenigingen en ondernemers moesten leveren om niet kopje onder te gaan. De burgemeester zag een gebrek aan perspectief, eenzaamheid en zelfs wanhoop. “U bent niet alleen”, zegt hij, “we zien u en we horen u.”


Inventief en creatief

Petter roept inwoners op om schouder aan schouder met gemeenteraad, college, ondernemers en verenigingen de crises die de gemeente momenteel teisteren het hoofd te bieden. Gesprekken met betrokkenen gaven de burgemeester moed en perspectief in zijn zoektocht naar het antwoord op de grote vraag: wat voor gemeente wil Bergen op Zoom zijn. Die vraag is wat hem betreft al beantwoord: “Wij zijn een gemeenschap die inventief en creatief is. Een veerkrachtige gemeenschap die hardnekkig weet vol te houden. Waar mensen naar elkaar omzien. Waar mensen met elkaar iets tot stand weten te brengen. Dan denk ik aan de grote dingen zoals het krachtige en betekenisvolle verenigingsleven in Bergen, Halsteren en Lepelstraat, maar ook aan de 'kleine dingen' zoals de familie Verheezen die omziet naar de buren in fort Zeekant, of Monique Michael die mondkapjes maakt voor het goede doel. Overal wordt de verbinding gemaakt. Laten we dat blijven doen. Blijf omzien naar elkaar, blijf meedenken en meewerken en laten we volhouden! Dan komen we er weer bovenop.”