Afbeelding
Foto:

Arsis blikt terug en vooruit

REGIO - Arsis kunst en sociëteit bestaat sinds 2001 en is het initiatief van kunstenaars uit West-Brabant. Stichting Arsis Kunst en Sociëteit draagt bij aan een levendig kunstklimaat in West-Brabant. Arsis bundelt de artistieke krachten en brengt professionele kunstenaars, amateurs en liefhebbers bij elkaar.

Een en ander realiseert de Stichting door overleg met gemeentelijke, regionale en provinciale overheden en culturele organisaties. Arsis schept zo een vruchtbare bodem waaruit nieuwe ideeën en initiatieven ontstaan. Arsis organiseert groeps- en individuele tentoonstellingen in haar sociëteit en bij derden. Zij houdt lezingen, presentaties, discussieavonden, excursies, et cetera. Arsis kent verschillende werkgroepen die de activiteiten ontplooien. Arsis heeft in samenwerking met tanteLouise een beeldentuin bij het Nieuwe ABG in Bergen op Zoom onder de naam Expo-Thuis. Er zijn ruim 40 kunstenaars bij Arsis aangesloten.


Terugblik

Aan het einde van 2020 wil het bestuur nog even terugkijken op een alleszins bizar jaar. ''Vol goede moed hadden wij begin van dit jaar al allerlei plannen ontwikkeld. Bijeenkomsten, cursussen en exposities. Maar ja, toen kwam Covid. En plots stopten zo goed als al onze mogelijkheden. Daarnaast moesten we ook afscheid nemen van twee voor onze stichting belangrijke personen. Op 6 april overleed ons lid Frits Wiggers en op 3 juli overleed Bert van der Stoel, onze oud voorzitter. Zij zullen zeer gemist worden. Naast al het enorme persoonlijke leed dat velen hebben ervaren door de Covid pandemie en nog ervaren is het ook wel duidelijk dat de culturele sector een van de hardst getroffene is. Tijden lang waren bijeenkomsten onmogelijk. Toch zijn er door de inspanning van velen van ons toch nog mooie activiteiten ontplooid. Door de Covid maatregelen konden we slechts 4 weekenden open zijn. Maar gedurende deze periode zijn er ruim 300 bezoekers geweest en zonder uitzondering werd er zeer positief op onze expositie gereageerd.'        

Galerie

'Afgelopen week is er overeenstemming bereikt door de Stichting Kunstwerk met de eigenaar van Zuivelplein 5 in Bergen op Zoom over gebruik van deze ruimte (in het kader van leegstandsbeheer) door Arsis. Uiteraard zo lang zich geen officiële huurder hiervoor meldt. Dat wil dus zeggen dat wij weer een galerie hebben waar Arsis exposities kan gaan organiseren. Door de sluiting in het kader van de Covid-19 pandemie is besloten dat de Koele Wateren expositie daar, zodra het van de overheid mag, ook in januari 2021 te bezoeken zal zijn. De galerie commissie         gaat zich nu buigen over hoe we deze mooie en grote ruimte kunnen gebruiken. We gaan overigens ook alle Arsis bijeenkomsten hier houden', aldus het bestuur. van Arsis, Maarten van 't Hof, voorzitter.