Het laatste optreden dit jaar was op het Broojebal.
Het laatste optreden dit jaar was op het Broojebal. Foto:

2020: Een turbulent jaar voor Ons Kent Ons

HALSTEREN - Het jaar 2020 zal ook voor toneelvereniging Ons Kent Ons de geschiedenisboeken ingaan als een bijzonder jaar. Er zal heel vaak en heel veel aan teruggedacht worden. De hoofdrol is natuurlijk weggelegd voor één woord en het feit dat wij dát woord op 1 januari 2020 helemaal nog niet kenden. Maar juist dat woord kreeg een grote invloed op de totale samenleving. Met diverse strenge en noodzakelijke maatregelen. En ook met dramatische gevolgen. Ja, inderdaad wij bedoelen "corona".

In november 2019 zijn we gestart met de repetities van het blijspel “Tegenwind voor Tibbema”. De rollen werden verdeeld en de acteurs en de mensen achter de schermen gingen fanatiek aan het werk om alles weer in orde te krijgen voor de uitvoeringen van april 2020. Het decor was klaar om geplaatst te worden, de kleding was gereed, affiches hingen al op en de acteurs kenden hun teksten. En toen kwam inderdaad minister-president Rutte met een persconferentie. Om de Coronacrisis tegen te gaan kwam er een intelligente lockdown. Net in de periode van de drie uitvoeringen. Bovendien moest de horeca dicht dus konden we ook niet meer terecht bij Café-Zaal de Roos voor onze wekelijkse maandagse repetities.


Tekst-kennis

Op 1 juni werd er een aanzienlijke versoepeling van de maatregelen aangekondigd. De totale horeca mocht gelukkig hun deuren weer opnieuw openen. Wij aarzelden dan ook geen moment en gingen vanaf 8 juni weer actief en fanatiek verder met oefenen. De tekst-kennis was namelijk (en dat is volkomen te begrijpen) ondertussen iets weggezakt. Daarnaast kwamen ook de vakanties van vele leden al rap in zicht. Dus niet iedereen kon in die verlofperiode elke week aanwezig zijn. Daarom was het een meer dan goed idee om meteen deze repetities weer op te pakken. Met als nieuw gesteld doel; 3 voorstellingen van "Tibbema" in november 2020.

Jammer maar helaas; ook die plannen gingen niet door. In september stegen de besmettingen weer zorgwekkend snel naar een uiterst verontrustende hoogte. Het werd toen al voor ons langzaam maar zeker duidelijk dat ook de voorstellingen van november geen doorgang konden vinden. In oktober kwam er zelfs een 2e gedeeltelijke lockdown. Wederom moest de horeca totaal dicht en daarom konden we niet meer terecht in onze stamkroeg voor de oefenavonden. En 15 december jongstleden werden er nog strengere maatregelen van kracht. Nu met sluiting van de niet-essentiële winkels en de zogeheten contactberoepen. Deze ingrijpende regelgevingen gelden minimaal tot 19 januari 2021.


Jubileum

Na een jaar lang bezig te zijn met hetzelfde stuk, dezelfde rolverdeling, hetzelfde decor en kleding was voor de acteurs en de mensen achter de schermen de jeu er een beetje af. Ontzettend jammer maar absoluut begrijpelijk. Ook regisseur Patrick Roodenburg beaamt dat: “Als je al een jaar lang hetzelfde tekstboekje op je nachtkastje hebt verlies je langzaam de interesse. Je kunt tenslotte ook maar enkele malen zoveel aanwijzingen geven aan de spelers. Als die dan ook nog direct worden opgevolgd door de acteurs dan is je rol van regisseur snel uitgespeeld.” Daarop viel het besluit om 'Tegenwind voor Tibbema' voorlopig maar in de ijskast te zetten. Het werd de hoogste tijd voor nieuwe uitdagingen in 2021! Een speciaal jaar want er komt een echt jubileum aan. Gelukkig hebben een aantal mensen van Ons Kent Ons toch nog wel op het podium gestaan dit jaar. Op 31 januari 2020 werd er voor De Zonnebloem Halsteren een optreden verzorgd. De toneelvereniging werd gevraagd om de middag voor de leden op te vrolijken. En een dag later op 1 februari verzorgde Ons Kent Ons nog een gastoptreden tijdens het Broojebal 2020 wat elk jaar georganiseerd wordt door de Stichting Alterse Carnaval. Beide activiteiten vonden plaats in Ontmoetingscentrum de Wittenhorst."


Gesloten

Overigens vormen de coronaperikelen niet de enige tegenslag dit jaar voor de Halsterse toneelvereniging die volgend jaar zijn 40e verjaardag viert. Café-Zaal de Roos besloot om de deuren, ook na afloop van deze coronacrisis, gesloten te houden. Zodoende moet de vereniging wederom op zoek naar een nieuwe locatie. In 1981 werd er met Ons Kent Ons gestart in Café-Zaal Central. Daar waren ze liefst 19 jaren actief. Tot begin 2000 de toenmalige eigenaar spoorloos vertrok en Ons Kent Ons -letterlijk en figuurlijk- op straat kwam te staan. Central was destijds gesitueerd in de Dorpsstraat. Op de plaats waar nu LNPN hun kledingzaak heeft. Gelukkig kon men vrijwel direct terecht bij Café-Zaal Willem lll ook in de Dorpsstraat. "De Willem" mochten ze 8 jaar hun thuisbasis noemen. Helaas ging ook Willem III dicht. Daarna kwamen ze in 2008 bij Café-Zaal De Roos (opnieuw de Dorpsstraat) terecht. Meteen werden ze aldaar met open armen ontvangen en hebben ze bijna 12 jaar lang gebruik mogen maken van hun grote zaal. Hierbij willen ze dan ook nogmaals heel graag hun grote dank uitspreken aan Erwin en Tamara voor de geboden gastvrijheid in al die jaren. Ze kijken dan ook terug op een zeer fijne en hechte samenwerking. In 39 jaar Ons Kent Ons heeft de club 3 locaties gekend en -toevallig- allemaal in de Dorpsstraat!


Vlam in de pan

Na een zeer bewogen jaar 2020 richt Ons Kent Ons zijn pijlen nu op 2021. Het jaar waarin ze 40 jaar bestaan. En zoals het bij een goed jubileum betaamt staat er heel wat speciaals op het menu. Allereerst hopen ze ergens in 2021 weer het toneel op te kunnen met “Vlam in de pan”. Een blijspel over de komische verwikkelingen in een chique restaurant. Een horecagelegenheid met klasse en stijl. Bovendien een zaak die met volle overgave -van eigenaren en personeel- aast op een heel speciale culinaire onderscheiding, een soort van Michelinster. Alleen gebeuren er plotsklaps nogal vreemde dingen. Er komen allerlei mensen het restaurant binnen met andere bedoelingen dan om daar te gaan dineren. Bovendien liggen de verhoudingen tussen het echtpaar dat deze zaak uitbaat ietwat gecompliceerder dan men op het eerste gezicht zou verwachten. Een komisch verhaal met veel lachwekkende situaties en onverwachte complicaties! Na afloop zal blijken dat iedereen in dit stuk zich anders voordoet dan men in werkelijkheid is. Deze prachtige komedie in 2 bedrijven werd geschreven door de Vlaamse auteur Alwin Grijseels.


Repetities

Met alle enthousiaste mensen binnen de vereniging gaan we er zeker voor zorgen dat er een geweldig stuk op de bühne wordt gebracht. Mits we natuurlijk weer mogen gaan oefenen en optreden. En ook niet onbelangrijk; indien we tijdig een geschikte locatie gevonden hebben. Want door deze zware lockdown zeker t/m 19 januari 2021 nog geen hervatting van repetities!

“Toch is natuurlijk alles wel relatief en wordt toneelspelen minder belangrijk als je ziet wat corona om je heen doet en het steeds dichterbij lijkt te komen”, vervolgt Patrick. “Er zijn genoeg mensen die met Kerst en Oud en Nieuw een dierbare moeten missen omdat ze de ziekte helaas niet overleefd hebben. Het enige wat nu van belang is, is dat we ons allemaal aan de maatregelen houden zodat we snel weer het 'normale' leven op kunnen pakken en we u weer kunnen ontvangen als welkome bezoeker bij 1 van onze voorstellingen”, besluit Patrick.

Binnenkort hopen wij u hier in deze rubriek te kunnen meedelen in welke locatie Ons Kent Ons gaat repeteren en optreden. Namens de vereniging willen wij hiermee iedereen een prettige (weliswaar aangepaste) jaarwisseling toewensen en vertrouwen op het allerbeste voor het aankomende jaar 2021. Blijf vooral gezond, let goed op elkaar! Graag tot ziens bij onze voorstellingen van 2021 in ....?

U kunt er zeker van zijn: Met zijn allen gaan wij onze schouders er volledig onder zetten om het 40-jarig bestaan van Toneelvereniging Ons Kent Ons in 2021 op een gepaste en feestelijke wijze luister bij te zetten.

Afbeelding