René Adriaansen
René Adriaansen Foto:

René Adriaansen van vele markten thuis

HOOGERHEIDE - De redding is nabij! Nog slechts enkele maanden en het oude vertrouwde leventje keert terug van weggeweest. Terrassen gaan open, ouderen worden ongelimiteerd en zonder restricties bezocht, handen opnieuw geschud. René Adriaansen is positief gestemd. Het Woensdrechts raadslid hoopt en rekent op betere tijden. De volksvertegenwoordiger over vroeger, nu en binnenkort!

De Woensdrechtse gemeenteraad is momenteel een mix van diverse enthousiaste youngsters en een brok aan regionaal politieke ervaring. Adri Gelten uit Putte geldt als nestor, René Adriaansen volgt kort daarna in diens kielzog. Inmiddels een kwart eeuw bemoeit de 58-jarige Hoogerheidenaar zich met het reilen en zeilen van zijn geliefde gemeente. “Begin jaren negentig wist Vic Huijgens ons, mijn kameraad Adri Sebrechts en mij, over te halen om als lijstduwer voor de toenmalige Woensdrechtse Volkspartij te fungeren. We hadden veel connecties en na een verkiezingscampagne haalden we samen bijna honderd stemmen, geloof ik. Hoewel het als een geintje begon, werd de interesse voor de politiek wel aangewakkerd. Adri heeft, vanwege het runnen van een eigen zaak, diens ambities laten vieren. Zelf werd ik steeds actiever en in 1997 kwam ik in de raad terecht”, aldus René Adriaansen.


Discussie

‘Bok’ voor intimi beschikte over een groot sociaal netwerk. Een ruime familiale achterban, voetbalde bij METO, was lid van de vogelvereniging, drijvende kracht achter Vrienden van Bokki en ontmoette veel mensen in zijn functie als manager van de plaatselijke supermarkten A&P, later C1000. Al snel schoof hij op in de hiërarchie van de Volkspartij en na de fusie Algemeen Belang Woensdrechts. Ook na de herindeling bleek hij een vaste waarde.

“De samensmelting van alle dorpspartijen had vooraf nog al wat voeten in de aarde. Men was enorm sceptisch of de diverse ‘geloven’ wel op één kussen konden liggen. Iedere dorpskern beschikte immers, na de afvaardigingen van de landelijke partijen, over een of meerdere plaatselijke stromingen. Vanaf het begin bleek de vrees nergens op gebaseerd en hebben elkaar gevonden. En mogen we trots zijn wat we als Algemeen Belang Zuidwesthoek, met leden in iedere kern, hebben weten te bereiken. Onder andere het op peil houden van het verenigingsleven. Sociale contacten vormen de basis voor de samenleving. Als raad doen we het collectief goed in vergelijking met andere gemeenten waar een enorm financieel tekort is of waar men rollebollend over straat gaat. Bij ons zijn er ook regelmatig pittige discussies doch daarna drinken we ook samen een biertje. Persoonlijk heb ik de portefeuille Ruimte in beheer. Een uitdaging om de gemeente wederom van een A-status te kunnen voorzien. Denk aan infrastructuur, onderhoud plantsoenen. Verder moeten we kijken hoe we toch de jongeren in onze gemeente kunnen behouden. De alsmaar oplopende huizenprijzen zorgt voor grote problemen in die leeftijdscategorie. Meer en waar sociale woningbouw?”


Wereldkampioen

Hoofdbrekens voor de politici. Ter compensatie zorgt René Adriaansen met een rijk verenigingsleven en werk voor voldoende afleiding. Ten eerste zijn job als sectorhoofd van de afdeling Groen Buiten bij Intratuin Halsteren vindt hij dagelijks weer een prachtige uitdaging. “Na jaren in de supermarktenbranche te hebben rondgelopen, maakte ik in 2012 een switch naar Intratuin. Een mooi bedrijf alwaar dezelfde rode draad als in de supermarkt zichtbaar is: spullen verkopen!”

Ook op sportief en sociaal-maatschappelijk terrein laat René Adriaansen zich niet onbetuigd. Bijna een halve eeuw nemen zijn parkieten een niet weg te denken plaats in. “Een hobby die ik nog steeds samen met mijn vader (94, red.) beoefen. Ik kan uren in de vogelkooi mijn gedachten verzetten. Radiootje aan en verzorgen en genieten van de nog 200 aanwezige vogels." Een aanpak welke in het verleden tot de verbeelding sprekende prijzen leidde. Nationaal mocht hij zich talloze malen de beste weten, daarnaast liet hij zich viermaal tot wereldkampioen kronen.

Bokki

Tot zover reikte hij als voetballer van METO en Vivoo niet. Na zijn actieve carrière bleef hij de club van roodwitblauw trouw, werd scheidsrechter en nam zitting in het dagelijks bestuur. Verder geeft hij Vrienden van Bokki al bijna vier decennia mede gezicht.

“Ik kom mijn vrije tijd echt wel door. Jolanda en ik zijn inmiddels trotse grootouders van Noor en Evi. De meiden komen veelvuldig aanwaaien. Echt gaaf om mee te maken. Bij METO ben ik verantwoordelijk voor de accommodatie en fluit af en toe een wedstrijdje. Gewoon om verbonden te blijven. Een praatje, zondag bij onze Niels kijken en op donderdag een potje kaarten. Vrienden van Bokki is Vrienden van Bokki. Het is een hechte vriendenclub die in allerlei gedaantes al jaren actief is. Op het palmares staan talloze sportieve acties voorzien van sociaal karakter. Meest recent tot de verbeelding spreekt de zevenvoudige organisatie van de Ster van Woensdrecht alwaar de jeugd geld voor met name kanker gerelateerde zieke medemensen in de regio bijeenliep. Verder hebben we ook internationaal al het nodige betekend. Door middel van acties, steun van vele particulieren en bedrijven alsmede samenwerkingsverbanden met onder meer basisscholen Ste. Marie, De Stappen en De Poorte waren we in de laatste vijftien jaar in staat om zelfs wereldwijde hulp te bieden. Enkele weken eigenhandig de mouwen opstropen. Zelf had ik het genoegen om mijn steentje in Tanzania en Guatemala bij te dragen. We laten iedere keer een druppeltje vallen. Het lijkt misschien niets, maar voor die mensen ter plaatse betekent het enorm veel. Momenteel zijn we bezig met de realisatie van een kraamkliniek op de flanken van de Kilimanjaro in Tanzania. We hadden dit jaar de bouw willen voltooien, echter om bekende corona-redenen is alles wat uitgesteld”, aldus René Adriaansen.


Vaccinatie

De stichting hoopt in 2021 alsnog de kraamkliniek te kunnen openen. René Adriaansen is sowieso positief gestemd over de afloop en behandeling van het virus. “Ik heb goede hoop. Zo snel mogelijk vaccineren. Ik sta in ieder geval voorop, mocht het beginnen. Ik verwacht daarna dat alles weer snel als voor de uitbraak zal zijn. Jammer dat het virus in de tussentijd haar slachtoffers heeft geëist. Zelf heb ik onder meer in Sjors Prop een goede vriend verloren. Hij was onder meer tijdens de verkiezingscampagnes mijnsteun en toeverlaat. Urenlang hebben we over de voetbal enzovoorts geouwehoerd. Ik ga hem zeker missen.”

Over twee jaar wacht Woensdrecht opnieuw gemeenteraadsverkiezingen. René Adriaansen hoopt tegen die tijd de zestig lentes aan te tikken. Hoever reiken de ambities? “Zoals ik me nu voel ga ik zeker nog een termijn door. De laatste verkiezingen stond ik op de tweede plaats namens het ABZ. En was goed voor ruim 400 stemmen. Normaliter zou een herverkiezing mogelijk moeten zijn. Als dit het geval is, ga ik me nog vier jaar inzetten voor onze mooie gemeente. Als raadslid wel te verstaan. In Hans de Waal en Lars van der Beek hebben we twee heel goede wethouders. Ik zal in hun schaduw wel mijn rol spelen”, besluit René Adriaansen.




"We laten iedere keer een druppeltje vallen. Het lijkt misschien niets, maar voor die mensen ter plaatse betekent het enorm veel."

Als lid ABZ-fractie bij de verkiezingen in 1999
In actie in Tanzania 2008