Afbeelding
Foto:

Oliebollen met een goed hart

HOOGERHEIDE – Bij Jumbo Paul Lucius staat ook in dit vreemde jaar een oliebollenkraam, waarmee de supermarkt de feestdagen iets mooier hoopt te maken. De oliebollen van Janus Moes worden niet alleen vakkundig bereid, ze komen vooral uit een goed hart.

Janus Moes en Zonen BV is een familiebedrijf dat al zes generaties oliebollen bakt. “En”, zo vertelt Janus Moes niet zonder trots, “de zevende generatie staat al klaar.” Dat blijkt, want naast hem staat zoon Damian (11) met vaste hand verse rozijnenbollen uit het vet te scheppen. Elke generatie binnen de familie Moes kent het geheim van een goede oliebol: die moet aanvoelen als een broodje, krokant, maar toch zacht. “En”, legt Janus uit, “dat bereik je alleen met de beste ingrediënten. Alles moet kloppen: de olie, de bloem, de gist, de suiker en de temperatuur. Dan bak je de perfecte oliebol.”

Bij Janus Moes en Zonen koop je niet alleen oliebollen, maar al het beste, oud-Hollandse gebak. “Dus ook krentenbollen, appelbeignets, appelbollen, bananenbollen en rumbollen”, verduidelijkt Damian. Buiten het oliebollenseizoen staat Janus Moes en zijn zonen op de kermis, maar de coronacrisis maakte dat dit jaar onmogelijk. Hij hoopt dus op wat extra klanten, om een “verloren jaar” nog een beetje goed te maken. “Bovendien”, zegt hij, “maken oliebollen het leven altijd een beetje leuker. In een tijd waarin er nauwelijks nog wat kan of mag is dat heel belangrijk. Wij staan tot 31 december klaar bij de Jumbo in Hoogerheide!”


Mensen die gebruik maken van de Voedselbank in Woensdrecht kunnen met een waardebon uit hun voedselpakket oliebollen afhalen bij Janus Moes. "Dat vinden we belangrijk”, zegt hij, "naast de Voedselbank steunen we ook het Sophia Kinderenziekenhuis. Zelfs in een voor ons zo lastig jaar. Het is goed om anderen te helpen.”