Burgemeester Frank Petter en Conny Helder in gesprek met medewerkers in de kletstent.
Burgemeester Frank Petter en Conny Helder in gesprek met medewerkers in de kletstent. Foto: TONNY PRESSER

Fysiek en emotioneel zwaar jaar tanteLouise

HALSTEREN - REGIO - Toen Conny Helder, bestuurder van tanteLouise, te gast in het radioprogramma Spraakmakers, het droevige verhaal vertelde van het echtpaar Nefs uit Halsteren, viel er een lange stilte die op radio nog intenser was. Schrijnender kon het verschil tussen vreugde en verdriet nauwelijks zijn. Maar het onderstreepte ook hoe verraderlijk het coronavirus is en hoe kwetsbaar de bewoners zijn in de verzorgings- en verpleeghuizen. Ook bij tanteLouise.

Janus Nefs en zijn echtgenote Jo woonden naar volle tevredenheid in de locatie Bosgaard, fraai gelegen op het lommerrijke landgoed Vrederust. Ook de broer van Janus verbleef daar. De familie maakte zich op voor het 70-jarig huwelijksfeest van Janus en Jo, dat op zondag zou worden gevierd. Corona zette een diepzwarte streep door alle feestelijkheden. Daags voor de platina bruiloft overleed Janus. Zijn broer een dag eerder.

Corona domineerde bijna een jaar lang het leven van ons allemaal, zowel privé als op het werk. Het virus was altijd en overal aanwezig. De voortdurende waakzaamheid, maar ook de momenten van verdriet, van twijfel en van angst maakten 2020 voor de medewerkers van tanteLouise niet alleen fysiek zwaar maar ook emotioneel beladen. Ook tante pinkt weleens een traantje weg, zeker op die momenten dat het virus - ongrijpbaar als de tijd - nieuwe slachtoffers maakt, onder bewoners maar ook onder collega’s, waarvan een aantal behoorlijk ziek is geweest.

Aanvankelijk leek de regio West-Brabant - aan het begin van de eerste golf - enigszins gespaard te blijven voor het virus, maar dat was van korte duur. Na Steenbergen werden ook de gemeenten Woensdrecht en Bergen op Zoom hard geraakt door het venijnige virus. Toen het aantal besmettingen in de verschillende kernen onrustbarend hard opliep, kregen ook de locaties Heideduin in Hoogerheide en Mariahove in Ossendrecht het zwaar te verduren. In Bergen op Zoom werd Het Nieuwe ABG geconfronteerd met een uitbraak van ongekende omvang.


Op volle toeren

Als je op de drempel van een nieuw jaar in de achteruitkijkspiegel kijkt, lijken de meeste dingen kleiner. We herinneren ons de momenten, zoals die met het echtpaar Nefs, maar niet de dagen. Hoe anders is dat voor de medewerkers van tanteLouise, waarvoor niet alleen de momenten maar juist ook de dagen gaan tellen. Want waar steeds meer mensen ‘coronamoe’ de teugels laten vieren of zelfs de strengste maatregelen helemaal aan hun laars lappen, gaat het werk in de verzorgings- en verpleeghuizen onverminderd door. Op volle toeren en elke dag opnieuw. “We houden de rug recht en doen dat met een enorme vastberadenheid en met een professionaliteit en saamhorigheid die tante zo eigen is. Het lukt ons om zelfs onder de zwaarste omstandigheden kwalitatief hoogwaardige zorg te leveren. Warme zorg. Daar ben ik trots op”, zegt Helder.

Hoewel het einde van de coronacrisis nog niet in zicht is houdt tanteLouise er in deze uitputtingsslag de moed stevig in. Wat daar zeker bij helpt zijn de hartverwarmende steunbetuigingen vanuit de samenleving, zelfs vanuit het koningshuis. Bij Bosgaard kwam burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom hoogstpersoonlijk langs om bewoners en medewerkers van tante een hart onder de riem te steken. Maar er waren ook tal van spontane initiatieven vanuit de bevolking en het bedrijfsleven. Als steuntje in de rug of om het sociaal isolement van de bewoners in tijden van verminderd bezoek te verzachten. Van spontane muzikale optredens tot troostrijke kaartenacties. Maar ook culinaire verwennerij: van broodje kroket tot romantisch diner voor twee, van banketstaaf tot gebak op Koningsdag, in Woensdrecht persoonlijk afgeleverd door burgemeester Steven Adriaansen en zijn wethouders…

Burgemeester Adriaansen en wethouder Van der Beek delen op Koningsdag gebak uit.