Afbeelding
Foto:

“Zonde om angst het leven te laten bederven”

HOOGERHEIDE – Het wordt een cliché, maar 2020 was een loodzwaar jaar dat niet alleen zijn sporen naliet in de gezondheidszorg, maar ook op de geestelijke gesteldheid van mensen. Als oud-huisarts en bestuurslid van parochie De Bron weet Hoogerheidenaar Jan van den Elsen het nodige van beide onderwerpen. Hij laat zijn licht schijnen over 2020, een jaar waarin hij gelukkig niet hoefde te praktiseren, maar dat hij toch eindigt met een optimistische boodschap, die iedereen – gelovig of niet gelovig – ter harte kan nemen.

Eind 2017 sloot Jan van den Elsen (69) zijn huisartsenpraktijk aan de Huijbergseweg in Hoogerheide. Daarmee kwam er een einde aan een carrière van 34 jaar als huisarts in Hoogerheide, waarvan 28 jaar als zelfstandig huisarts. Zijn BIG-registratie heeft Van den Elsen nog altijd, en voor het CBR voert hij tot de dag van vandaag rijbewijskeuringen uit. Het werk als huisarts mist hij niet echt, zeker niet in de huidige coronacrisis. “Ik ben blij dat ik dit jaar niet hoefde te praktiseren”, zegt Van den Elsen. De ontwikkelingen rond het coronavirus volgt hij op de voet. “Er doen veel broodje-aapverhalen over het virus de ronde. Zeker is in elk geval dat het zéér besmettelijk is, en dat het in veel gevallen meer impact heeft dan griep. En ook de maatschappelijke impact is enorm. Ik word in januari 70, en vind het pijnlijk dat ik dat niet met een grote groep kan vieren. Dat deed ik tot nu toe bij elk jubileumjaar, en dat het nu niet kan is een pijn die ik meeneem in mijn leven. Ook mijn familie heb ik het afgelopen jaar veel minder gezien dan normaal, want we zijn toch liever voorzichtig. Gelukkig is tot nu toe niemand in mijn familie besmet geraakt.”


Positivisme

De pijn die Van den Elsen voelt rond zijn verjaardag is een pijn die veel mensen voelen, in allerlei vormen. De geestelijke nood groeit, ook bij de leden van parochie De Bron waarvan Van den Elsen sinds enkele jaren secretaris is. “Wie de kerk bezoekt heeft een hang naar samenzijn, en binnen de huidige maatregelen is dat helaas maar zeer beperkt mogelijk. Als parochie houden we ons aan de landelijke en bisschoppelijke richtlijnen. Veiligheid gaat boven alles, zeker omdat onze kerkgangers en vrijwilligers vaak ouderen zijn. We merken ook dat de kerkgangers voorzichtiger zijn. Toen we nog diensten mochten houden met 30 mensen, haalden we dat aantal vaak niet eens. Wat we bij het begin van de coronacrisis wél zagen, is een enorme toename in het aantal brandende kaarsjes in de gebedskapel. Dat zegt dat mensen toch een zeker hang naar spiritualiteit hadden. Dat ze steun zochten.” Die steun zoekt Van den Elsen zelf soms ook, en ondanks dat fysiek kerkbezoek niet mogelijk is, vindt hij die steun toch in zijn geloof. “Het geloof geeft mij houvast om positief in het leven te staan. Onlangs las ik een goed boek, dat een positieve levenshouding propageert en de voordelen daarvan ook wetenschappelijk onderbouwt. Dat was een leuke eye-opener, en eigenlijk propageert het geloof ook niets anders dan een positieve levenshouding. Wie positief is naar anderen verspreidt goeds als een olievlek. We weten dat parochianen dat positivisme ook naar elkaar uitdragen. We zijn elkaar nog steeds nabij, ook al moet dat nu op afstand.”


Gedachte

Zoals vrijwel de hele wereld hoopt Jan van den Elsen dat het coronavaccin in 2021 wat ademruimte gaat bieden. “Ik ben tegen een vaccinatieplicht, maar vind wel dat ieder een soort morele plicht heeft om zich te vaccineren. Wie zich niet vaccineert doet daar een ander tekort mee, omdat je een vaccin niet alleen jou, maar ook anderen beschermt. Je zou kunnen zeggen dat wie zich laat vaccineren om anderen te beschermen en de maatschappij de kans te geven weer te openen een bij uitstek christelijke gedachte in de praktijk brengt. Dat vind ik een mooie gedachte.” Ook Jan van den Elsen ziet en hoort dat veel mensen zich zorgen maken over het vaccin en de veiligheid ervan. Hij stelt dat die zorgen onnodig zijn. “Een vaccin komt er pas na gedegen onderzoek en moet voldoen aan strenge normen en richtlijnen. Wie zich zorgen maakt over het coronavaccin doet er goed aan zich te herinneren hoeveel we aan vaccins te danken hebben. Ziektes als de bof, rode hond en kinkhoest richten geen schade meer aan dankzij de vaccinaties die ertegen zijn ontwikkeld. Ik geloof heilig in het nut van vaccins, ze hebben ons enorm veel ellende bespaard.”

Ondertussen roept Van den Elsen op om angst geen raadgever te laten zijn, hoe angstig de huidige tijd misschien ook is. “Angst moet een beschermingsmechanisme zijn, maar moet niet de overhand krijgen. Wie angst laat regeren heeft hulp nodig”, zegt hij. “Ik wil maar zeggen dat, hoeveel beperkingen we nu ook moeten verdragen, het zonde is om angst het leven te laten bederven. We moeten er nog steeds het beste van maken, met elkaar en voor elkaar. Dat zijn we aan elkaar verplicht.”

Afbeelding