Olga Jansz van de Zonnebloem afdeling Ossendrecht.
Olga Jansz van de Zonnebloem afdeling Ossendrecht. Foto: Dennis van Loenhout

Van afstand dichtbij zijn

OSSENDRECHT – De afdeling Ossendrecht van de Zonnebloem is een gezonde vrijwilligersorganisatie. Prima bestuur, voldoende vrijwilligers, enthousiaste gasten en veel mooie ideeën om het leven voor die gasten een stukje mooier te maken. Maar het Ei Van Columbus? Dat hebben ze ook in Ossendrecht niet paraat. Dicht bij mensen zijn die het nodig hebben is nou eenmaal lastig in een tijd die afstand vereist, vertelt secretaris Olga Jansz.

Ze wil benadrukken dat ze het ab-so-luut niet alleen doet. Wat Olga Jansz, al 11 jaar secretaris van de Zonnebloem afdeling Ossendrecht betreft verdienen voorzitter Irmgard Schroeijers en bestuursleden Thea van der Lee, Mariëtte de Dooij en Jacqueline Jansen ook alle eer en bewondering. Maar met haar achtergrond in het communicatievak weet Jansz het verhaal van de Zonnebloem moeiteloos over te brengen, geholpen door een hechte vriendschap met de 90-jarige Lieve, haar gaste waar ze al 10 jaar mooie momenten mee heeft beleefd. “Samen dingen beleven is leuker dan in je eentje”, zegt Olga, “dat is waar de Zonnebloem voor staat. Ook in een tijd waarin 'samen' niet meer zo vanzelfsprekend is. Wij staan graag klaar voor onze deelnemers.”

2020 was voor heel veel mensen een moeilijk jaar. Ook voor de Zonnebloem in Ossendrecht. Want hoewel er uiteindelijk meer mogelijk bleek dan in maart werd gevreesd, zegt Olga: “We zien en horen veel eenzaamheid bij de mensen. Vooral zij die van nature niet zo proactief zijn en moeite hebben om initiatief te nemen worden nu geraakt. Vaak merken we dan dat die mensen gedeprimeerd raken. Wij doen alles om nabij te zijn en in contact te blijven, maar hebben helaas ook niet dé oplossing voor alle problemen paraat. We kunnen niet meer doen dan veel bellen met onze deelnemers en ons gezond verstand gebruiken.”

Doelstelling

Gezond verstand leidt vaak tot mooie dingen, dat hebben de gasten van de Zonnebloem in Ossendrecht de afgelopen maanden zelf kunnen merken. Normaal gesproken kunnen ze zich verheugen op verschillende gezellige samenkomsten, vaak met live-muziek. In de schuur van Natuurmonumenten aan de Abdijlaan wordt elk jaar een picknick georganiseerd waar bijna alle deelnemers naartoe komen, en er wordt zelfs elk jaar een vakantie georganiseerd. Elk jaar, maar niet in 2020. In 2020 bleef de nabijheid van de Zonnebloem beperkt tot telefoontjes, veel telefoontjes, aan huis bezorgde paaseitjes, aardbeien en potjes jam en een quiz waaraan de deelnemers thuis kunnen meedoen. Die quiz loopt tot dit moment door. “Elke week bedenken we nieuwe vragen”, zegt Olga, “en we beginnen steeds meer te zien dat de deelnemers elkaar onderling gaan bellen om te overleggen. En hoe weinig we vergeleken met andere jaren ook hebben kunnen doen voor onze gasten, we merken dat het gewaardeerd wordt. Deze zomer konden we last-minute nog een fysieke samenkomst organiseren – op gepaste afstand van elkaar – in de tuin van de pastorie in Ossendrecht. Dat het eikels regende uit de grote eikenbomen mocht de pret niet drukken. En ook met de feestdagen hebben we geprobeerd er te zijn, hoe moeilijk dat soms ook was. Iedereen die de Zonnebloem nodig heeft kan deelnemer bij ons worden. Onze doelstelling is er te zijn voor de mensen die ons nodig hebben. Dat was dit jaar nog meer aan de orde dan anders en ik denk dat wij als bestuur, met hulp van al onze vrijwilligers, daar toch goed in geslaagd zijn.”


Betekenisvol

Door het stijgende aantal coronabesmettingen en het slechte weer is het nu even niet mogelijk, maar nog maar enkele weken geleden liep Olga door het Eikelhof, met naast haar de 90-jarige Lieve Derkx. Lieve is al 40 jaar lid van de Zonnebloem en werd 11 jaar geleden gekoppeld aan Olga. Het klikte geweldig tussen de twee. Lieve is zo’n groot muziekliefhebber dat ze geen tv heeft op haar kamer in Mariahove, omdat ze liever naar klassieke muziek luistert. Olga speelt in haar vrije tijd graag piano, en heeft meegewerkt aan de organisatie van festivals voor amateurpianisten in Rotterdam en Amsterdam. In hun liefde voor muziek vinden Olga en Lieve elkaar, en daarmee valt het leeftijdsverschil en de drempel tussen deelnemer en vrijwilliger weg. “Lieve is een lieverd, ze is jong weduwe geworden, maar heeft er wat van gemaakt. Ze is echt een vrouw van de wereld, en ik ben blij dat ik iets kan bijdragen aan haar leven, maar tegelijkertijd leer ik ook veel van haar. Wat mij betreft is dat precies wat vrijwilligerswerk bij de Zonnebloem definieert.” We zoeken altijd nieuwe vrijwilligers: wie begaan is met mensen en met passie iets wil doen voor een ander is geschikt. We hebben het afgelopen jaar gezien dat je altijd iets betekenisvols kunt doen, zelfs als dat bijna onmogelijk lijkt.”




"Vooral mensen die van nature niet zo proactief zijn en moeite hebben om initiatief te nemen worden nu geraakt"

Olga Jansz met haar gast Lieve Derkx.
Afbeelding