Linkse partijen in Bergse raad bundelen krachten

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM – Vier Bergse raadsfracties hebben de afgelopen weken de koppen bij elkaar gestoken. Gezamenlijk willen ze ervoor zorgen dat het sociaal domein zoveel mogelijk wordt ontzien tijdens de bezuinigingsopgave die in december 2020 zal plaatsvinden. De vier partijen (PvdA, GroenLinks, SP en BSD) zijn met elkaar van mening dat er op dit moment fundamenteel verkeerde sociale keuzes worden gemaakt in de voorgestelde begrotingswijziging door het college.

Volgens de linkse fracties wordt een aantal groepen in onze samenleving onnodig en onevenredig hard geraakt met de voorgestelde bezuinigingen. Het gaat dan om de meest kwetsbaren in onze samenleving, de jeugd, de extra aandacht behoevende wijken en zorgbehoevenden. De linkse partijen pleiten ervoor om een aantal voorstellen terug te draaien, zodat deze groepen niet in de steek gelaten worden en zodat de solidariteit in Bergen op Zoom niet verdwijnt.

"Daarom pleiten wij allereerst voor het in stand houden van het armoedebeleid. Niet alleen vinden wij dat deze groep niet het slachtoffer mag worden van fouten die door anderen zijn gemaakt. Verder zijn wij ervan overtuigd dat bezuinigingen op het armoedebeleid uiteindelijk alleen maar zullen leiden tot meer kosten voor de samenleving en de gemeente. Bezuinigingen op de voedselbank in het bijzonder zijn voor ons onbespreekbaar. Ook op het gebied van de WMO zullen de linkse partijen met een voorstel komen", aldus Joey van Aken, woordvoerder namens de vier linkse Bergse fracties.


Jeugdraad

"De jongeren zijn de toekomst van onze stad. Daarom is het onverkoopbaar om zo hard te bezuinigingen op deze groep. Wij pleiten onder andere voor het in stand houden van de jeugdraad. Bovendien willen wij geen bezuinigingen op maatschappelijke organisaties die ervoor zorgen dat er voorzieningen en activiteiten zijn voor onze jongeren (zoals WijZijn, JOC). Tenslotte willen wij dat de gemeente Bergen op Zoom maatschappelijke stages blijft aanbieden en dat er bij aanbesteden hardere afspraken komen over stageplaatsen, zodat onze jongeren genoeg stageplaatsen tot hun beschikking hebben in de stad en in de regio."


Veiligheidsfunctionaris

De veiligheid in de wijken mag niet achteruit gaan als gevolg van de bezuinigingen. Ook blijft het belangrijk om ogen en oren in de wijken te hebben, om de binding tussen gemeente en inwoners te behouden. Daarom vinden wij het onacceptabel dat er bezuinigd wordt op buurtpreventieteams. Die gaat wat ons betreft dan ook niet door. Ook pleiten wij voor het behoud van de veiligheidsfunctionaris.

Voor al voorgaande zaken zullen de vier partijen voorstellen indienen tijdens de behandeling van de eerste begrotingswijziging in december. Ook zullen de linkse partijen komen met tegenvoorstellen, om te laten zien dat de begroting ook op een andere manier sluitend te krijgen is.