Afbeelding
Foto:

WinkelHart verliest beste vriend

HALSTEREN – WinkelHart Halsteren is niet alleen haar vice-voorzitter, maar vooral haar beste vriend kwijt. Om die vriendschap te omschrijven vinden oud-voorzitter Joost Vermeulen en penningmeester Arjan Molenaar maar nauwelijks de woorden. De leegte die Chris Grinwis achterlaat is enorm, maar wordt gevuld door mooie herinneringen aan een man die niet alleen voor zijn collega-ondernemers, maar voor haast heel Halsteren onvergetelijk is.

Vriend
Lang hoeft Joost Vermeulen niet na te denken over de beste manier om Chris Grinwis te typeren: “Chris was een verstandige, rustige, hardwerkende en vooral sociale man.” Arjan Molenaar heeft aan minder woorden voldoende: “De meest collegiale collega, dat was Chris. Hij was een vriend.”


Welzijn

Een collegiale collega is een man die altijd klaarstond voor zijn collega’s, desnoods ’s avonds laat. Want Chris Grinwis was haast altijd aan het werk, al zag hij dat bijna nooit als werken. Als hij in de avonduren, onder het genot van een wijntje en met muziek – zijn allergrootste passie – op de achtergrond met Mia aan zijn zijde werkte aan het welzijn van hun zo geliefde supermarkt, of aan de leefbaarheid van Halsteren, dan voelde dat voor Chris haast als ontspanning.


Betrokkenheid

Chris en Mia Grinwis ondernamen niet alleen voor zichzelf, maar voor heel Halsteren: als een vereniging ondersteuning of sponsoring nodig had, dan vonden ze bij PLUS Grinwis altijd een luisterend oor, en als WinkelHart Halsteren zocht naar een manier om Halsteren nóg aantrekkelijker te maken, dan had Chris altijd een goed idee. Maar een collegiale collega wordt pas een vriend als zijn betrokkenheid verder gaat dan dat.


Reuring

“Je deed je boodschappen bij Chris en Mia”, zegt Joost Vermeulen, “niet omdat ze de goedkoopste waren, maar omdat ze zo vreselijk vriendelijk en betrokken waren dat je niet anders kon dan het hen gunnen.” Hij vervolgt: “Chris was bovendien zo’n slimme ondernemer dat hij wist dat de Dorpsstraat aan de voor- en achterzijde een supermarkt nodig had als publiekstrekker, zodat daartussen reuring zou ontstaan. Daar heeft hij zich bijzonder fanatiek hard voor gemaakt, en daar hebben we allemaal profijt van gehad. Niet alleen wij als zijn collega-ondernemers, maar het hele dorp. De winst die dat heeft opgeleverd is niet in geld uit te drukken.”


Aanzien

Arjan Molenaar denkt terug aan een overbuurman die niet te beroerd was om een schop te pakken en samen met andere ondernemers de Dorpsstraat sneeuwvrij te maken zodat klanten vrije doorgang zouden hebben: “Chris dééd dat gewoon. En Chris weigerde in een grote auto te rijden, dat vond hij niet nodig, maar hij investeerde wel in WinkelHart-vlaggen om het dorp meer aanzien te geven. Die haalde hij ’s avonds laat hoogstpersoonlijk weer binnen, en vaak waren zijn collega’s dan al naar huis. Chris had altijd tijd, voor iedereen.”


Onuitwisbaar

Dat Chris Grinwis slechts 65 jaar werd doet zijn collega’s – of beter gezegd, zijn vrienden – pijn. Dat hij zijn Mia in mei moest laten gaan, en daarna nauwelijks de tijd kreeg om zorgeloos van het leven te genieten, vinden Vermeulen en Molenaar schrijnend. Maar dat Chris Grinwis zijn jaren heeft benut om een onuitwisbare indruk op Halsteren te maken, dat vergeten ze nooit meer:
“We zullen aan Chris blijven denken. Elke dag. Wie het winkelhart van Halsteren ziet, die ziet een stukje van Chris.”

Afbeelding
Afbeelding