Michael van Haperen met Peter van den Eijnden.
Michael van Haperen met Peter van den Eijnden.

Groene Pluim voor bedrijf Van Haperen Dakbedekking

REGIO - Aan bedrijf Van Haperen Dakbedekking aan Weideven in Breda is een Groene Pluim uitgereikt. Hiermee komt het aantal Groene Pluimen in Nederland op 23.

"Een groene pluim wordt uitgereikt aan bedrijven die goed bezig zijn met duurzaamheid en sociaal beleid. Om voor zo’n pluim in aanmerking te komen doorloopt het bedrijf een complete audit door professionals van De Groene Pluim. Het gaat er vooral om bedrijven te belonen en in het zonnetje te zetten die het goed doen met groen. Als richtsnoer gelden de Global Goals van de Verenigde Naties", legt Peter van den Eijnden, voorzitter De Groene Pluim, uit.

Als dakbedekkingsbedrijf speelt van Haperen een belangrijke rol om gebouwen te verduurzamen. Dakbedekking speelt een rol bij zowel isolatie als bij energieopwekking en klimaatadaptatie. Voor het tijdens de werkzaamheden ontstane afval heeft Van Haperen B.V. een eigen unieke en bijzondere milieustraat ingericht. Hier wordt het afval door de medewerkers zelf gescheiden en daar waar mogelijk weer ingezet (hergebruik). De vrijkomende afvalstromen worden beperkt door materiaal en systeemkeuze. Op dit moment wordt 40% EPM en 60% bitumen ingezet als dakbedekking. EPM is een rubberen dakbedekking op basis van gerecyclede autobanden. De rollen EPM en de afvalstromen van deze dakbedekking kunnen weer opnieuw worden ingezet (hergebruik). Daarnaast is ook de methode om dakbedekking aan te brengen doorontwikkeld. Het hebben van een brander op het dak brengt altijd risico's met zich mee, daarom kiest men voor het aanbrengen met inductiemethode die veel milieuvriendelijker is. Het product van Van Haperen is zelf gerelateerd aan klimaatverandering. Daken die worden vervangen door nieuwe daken zijn vaak isolerend en dragen bij energiebesparing. Ook het aanbrengen van alternatieve daken zoals daken met zonnepanelen en groene daken dragen hieraan bij. Van Haperen bezit een eigen machinepark en heeft bij de personenauto's gekozen voor elektrische auto's. Het is een erkend leerbedrijf en werkt samen met Curio.

Michael van Haperen met Peter van den Eijnden.