Controles in grensgemeente Essen

ZUIDWESTHOEK / REGIO - In de Belgische grensgemeente Essen zijn er deze maand strenge controles op Nederlanders die er gaan tanken of andere boodschappen zoals bier gaan halen. Zondagnacht werd een inwoner van Hoogerheide die nog even ging tanken aangehouden en moest een boete van 250 euro betalen, wegens het negeren van de avondklok. De Belgische regels zijn blijkbaar niet goed bekend.

De agente liet zich ontvallen dat er deze maand ook overdag veel meer Nederlanders een hoge bekeuring in Essen gaan krijgen, omdat voor tanken / andere boodschappen naar Essen komen vanuit Nederland geen noodzakelijk verplaatsing is. De burgemeester van Essen bevestigt in zijn reactie dat het inderdaad om 'niet noodzakelijke verplaatsingen' gaat en dat al 'vanaf 18 oktober tussen 00.00 en 05.00 uur een nachtklok geldt in heel Belgiƫ'.

De Hoogerheidenaar die de fikse boete moet betalen spreekt over een 'heksenjacht op Nederlanders' en waarschuwt om leed te voorkomen bij landgenoten. Hij ontving een brief van burgemeester Gaston Van Tichelt van gemeente Essen, die daarin het volgende zegt: 'Het spijt mij dat u deze boete hebt gekregen, wat schijnbaar een grote impact heeft gehad. Ik geloof u dat u zich van geen kwaad bewust was en dat u moreel niets te verwijten valt. U heeft inderdaad op zich de volksgezondheid ook niet in het gedrang gebracht. Wat u heeft meegemaakt, toont aan dat inwoners van beide landen toch weinig van elkaars media gebruik maken.'



Ik wil graag afsluiten met een positieve noot. Als we uit deze verschillende crisis zijn en met elkaar terug een pintje kunnen drinken, dan nodig ik u graag uit in ons gemeentehuis om hierover nog een nababbel te doen. Geef mij daarvoor te gelegener tijd een seintje, en dan maken we daarvoor graag tijd vrij.

Met vriendelijke groeten Gaston Van Tichelt Burgemeester Heuvelplein 23 | 2910 Essen T +32 (0)3 670 01 31 burgemeester@essen.be www.essen.be