Afbeelding
Foto:

Geen Artikel 12, wel haast

BERGEN OP ZOOM – Snel beslissen is een must. Dat is de boodschap van de provincie Noord-Brabant aan de gemeente Bergen op Zoom. Als de gemeenteraad niet snel een afdoende besluit neemt over het eerste pakket aan bezuinigingsmaatregelen, dan dreigt verscherpt toezicht van de provincie. En hoewel de Artikel 12-status nog ver weg is, is 1 januari een cruciale datum.

Afgelopen week werd de auditcommissie van de gemeente Bergen op Zoom door de provincie Noord-Brabant bijgepraat over de rol van de provincie in de financiële malaise van de gemeente.

Coördinator Financieel Toezicht Teco Noordegraaf stelt dat Bergen op Zoom nog “ver” van een Artikel 12-status verwijderd is. Dat is vooral het geval omdat de gemeente Bergen op Zoom met het eerste pakket bezuinigingen in staat lijkt te zijn om zelf het hoofd boven water te houden en de begroting in de komende jaren weer positief te maken. Bovendien moet een aanvraag voor Artikel 12 vóór 1 december gedaan worden, dus is de kans voor 2021 sowieso verkeken.


Evenwicht

Noordegraaf: “In al mijn jaren in Brabant heb ik nog nooit meegemaakt dat een gemeente de Artikel 12-status kreeg en dat hoop ik ook nooit mee te maken.” Dus, is zijn impliciete boodschap, is er werk aan de winkel voor de gemeenteraad: “Ons oordeel is gebaseerd op de aanname dat de bezuinigingen die in de begrotingswijziging worden voorgesteld ook door de raad worden aangenomen. Gebeurt dat niet en ontstaat er geen evenwicht in de meerjarenraming, dan komt de gemeente onder preventief toezicht. Dan dienen de begroting en wijzigingen daarin te worden goedgekeurd door de provincie, voor ze kunnen worden uitgevoerd. Uitgaven voor bestaand beleid kunnen doorgaan, maar voor nieuw beleid is dan eerst goedkeuring nodig.”


Datum

Op 16 december beslist de gemeenteraad over de bezuinigingen die op tafel liggen. Bepaalde besluiten kunnen worden uitgesteld, maar de mogelijkheden om tot een sluitende begroting te komen slinken na 16 december snel. Noordegraaf benadrukt dat 1 januari voor bepaalde, cruciale beslissingen een cruciale datum is, bijvoorbeeld voor de voorgestelde verhoging van de OZB met 25%: “Het OZB-tarief moet vóór 1 januari bepaald worden”, zegt Noordegraaf, “maar ook bepaalde contracten liggen na 1 januari vast. Uitstel is niet verstandig, en voor afstel zijn de problemen te groot.”

Afbeelding