Besluiten van college B en W

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Burgemeester en wethouders van gemeente Bergen op Zoom hebben in de collegevergadering(en) onlangs onder andere de volgende besluiten genomen:


Molenerf geen monumentenstatus

Het college wees eerder het verzoek van de Vereniging De Westbrabantse Molens af om een gemeentelijke monumentenstatus toe te kennen aan het molenerf en de zich daarop bevindende bebouwing aan de Halsterseweg in Halsteren. Tegen dit besluit diende de Vereniging De Westbrabantse Molens een bezwaarschrift in. Het college besloot het bezwaarschrift ongegrond te verklaren. Het college hield hierbij rekening met het advies van de Adviescommissie van de bezwaarschriften. Het college verbeterde wel de motivering. Dit heeft geen gevolgen voor de inhoud van de Erfgoedverordening.


Stichting Samenwerken        

Als onderdeel van de doorontwikkeling van Stichting Samenwerken naar meer lokaal maatwerk heeft de gemeente Bergen op Zoom een standpunt ingenomen over het scenario om de trajectbegeleiders van de stichting onder te brengen bij een externe partij, bij voorkeur de WVS.


Huur foyer sporthal Tuinwijk        

Het college stemt niet in met het verzoek van de huurder van de foyer van sporthal Tuinwijk tot korting of kwijtschelding van de huur gedurende maart tot en met juni 2020. Mocht de huurder vanwege omstandigheden de huurovereenkomst wensen op te zeggen, dan maakt het college dit mogelijk met ingang van 1 januari 2021 in plaats van 1 april 2022.


Belastingmaatregelen 2021

Het college stelt de gemeenteraad voor om in te stemmen met de belastingverordeningen 2021. In de 1e begrotingswijziging 2021 is een aantal tariefvoorstellen gedaan om de financiële positie van de gemeente te verbeteren. Deze zijn verwerkt in de desbetreffende verordeningen. Concreet wordt het volgende voorgesteld: - Een extra verhoging van het tarief van de onroerende zaakbelasting met 25% voor eigenaren van woningen en met 10% voor eigenaren en gebruikers van niet-woningen; - Een extra verhoging van het tarief voor toeristen- en watertoeristenbelasting met 25%; - De hondenbelasting nog niet afschaffen maar handhaven, waarbij de tarieven van 2020 met 1,8% inflatie worden verhoogd; -Toevoegen van leges in het kader van de Wet Kinderopvang; - Het tarief voor de rioolheffing wordt met 1,8% inflatie verhoogd, in de begroting 2021 was nog uitgegaan van een verhoging met 4,7%. Door de voorgestelde tarieven stijgen de gemiddelde woonlasten, bestaande uit OZB, afvalstoffenheffing en rioolheffing, in 2021 met 8,77% ten opzichte van 2020.


Samenwerking op gebied archeologie

De gemeente Roosendaal maakt sinds 2007 gebruik van de expertise en capaciteit van de gemeente Bergen op Zoom op het gebied van archeologie. Deze expertise wordt aangewend voor onder meer het opstellen van een gemeentelijk archeologie beleidsplan, het inventariseren van archeologisch waardevolle terreinen en het adviseren bij ruimtelijke plannen. Deze samenwerking wordt gefaciliteerd door inhuur van de vaste archeoloog van Bergen op Zoom op uurbasis. Vanaf heden wordt er ook een bedrag per jaar betaald voor het gebruik van het depot.


Wethouders kregen per abuis teveel betaald

Onderzoek wijst uit dat de drie ‘zakenwethouders' ten onrechte te veel bezoldiging kregen. Dit gebeurde buiten hun weten en schuld om. Hun bezoldiging wordt aangepast aan hun deeltijdaanstelling en het te veel uitbetaalde bedrag betalen zij terug. Op 25 mei 2020 benoemde de gemeenteraad van Bergen op Zoom Petra Koenders, Mignon van der Zwan en Jeroen de Lange tot wethouder op basis van een deeltijdaanstelling. Naar aanleiding van vragen en opmerkingen van raadsleden over de bezoldiging, is er zorgvuldig onderzoek verricht naar de gemaakte afspraken, de besluitvorming hierover en de feitelijke administratieve verwerking. Door deze oplettende houding van de raad, kon er helderheid komen over de juiste bezoldiging.


Het bleek dat er al vanaf het moment van aantrekken van de bestuurders miscommunicatie was en dat er in het hele proces van aanstelling fouten gemaakt zijn. De drie betrokken wethouders zelf valt in deze absoluut niets te verwijten, in tegenstelling tot het beeld dat hierover werd geschetst in diverse (social) media.

Burgemeester Petter is geschrokken van de manier waarop zaken in de (social) media zijn gekomen en de daardoor ontstane schadelijke beeldvorming die in niemands belang is. Alle partijen college, raad en ambtelijke organisatie betreuren deze situatie omdat de wethouders geen schuld hebben aan deze situatie. Het college en ambtelijke organisatie nemen de verantwoordelijkheid op zich om erop toe te zien dat in het vervolg dit soort situaties worden voorkomen.

De betrokken wethouders zijn stellig: “Er zijn betreurenswaardige fouten gemaakt, waarvan wij geen weet hadden. Vanzelfsprekend betalen wij de te veel uitbetaalde bezoldiging terug. Wij ervaren het negatieve beeld dat in de (sociale) media over ons is ontstaan als pijnlijk en beschadigend. Maar zo’n incident werkt ook louterend. Als college werken we dagelijks met enorme inzet en betrokkenheid aan de grote opgaven waar Bergen op Zoom zich voor gesteld ziet. Dat is een enorme en lastige klus die we naar eer en geweten zijn aangegaan. Wij, de drie wethouders van ‘buiten’, kijken met een frisse blik tegen zaken aan en dat werkt in sommige gevallen zeker verhelderend.

De noodzakelijke en forse bezuinigingen raken iedereen. Daarbij hebben we elkaar - college, raad en ambtelijke organisatie - en alle inwoners van Bergen op Zoom keihard nodig. We vinden het vervelend dat dit incident de focus afleidde van waar het echt om gaat: Bergen op Zoom financieel gezond krijgen en de zo belangrijk gebleken kwaliteits- en cultuurverbetering over de volle breedte bereiken. De goede wil van veel mensen, in alle lagen van de samenleving en de gemeentelijke en bestuurlijke organisatie, sterkt onze overtuiging dat wij succesvol zullen zijn. Daar gaan we als college voor!”

Voor de wethouders is de zaak hiermee afgedaan. Zij richten zich weer met volle kracht op hun taak, in het belang van de gemeente en de Bergse samenleving.