'Behoud het oude gemeentehuis'

OSSENDRECHT - "Met een monumentale status kan het voormalige gemeentehuis in Ossendrecht niet zomaar gesloopt worden. Sloop zou zonde zijn, een gemeentehuis is beeld- en sfeerbepalend. Iedereen kent het pand en dit is bovendien het laatste oude gemeentehuis dat onze gemeente nog heeft", zegt Dees Verbeek, voorzitter van de Stichting Behoud Cultuurhistorisch Erfgoed Zuidwesthoek.

De aannemer die een plan in petto heeft valt volgens Verbeek niks te verwijten. "Maar wij vinden wel dat de gemeente zich hard zou moeten maken voor het behoud van belangrijke, cultuurhistorische panden als dit. Daarvan pogen wij de gemeente te overtuigen.” Gemeentewoordvoerder Sharan Kok stelt dat de gemeente Woensdrecht nog geen aanvragen of meldingen voor de sloop van het oude gemeentehuis of de bouw van appartementen heeft gehad. "Daarvoor zijn wij het bevoegd gezag, en moeten wij een vergunning afgeven. Dat is niet gebeurd, omdat er zelfs nog geen aanvraag is gedaan. Als die aanvraag er zou komen wordt er nauwkeurig naar allerlei aspecten gekeken, ook naar de cultuurhistorische waarde van een pand.”
Luc de Nijs van Bouwgroep De Nijs Soffers zegt dat de kennisgeving van de provincie slechts voortkomt uit de procedures rond de stikstofsepositie: "Om aan de voorwaarden van de Wet Natuurbescherming te voldoen hebben wij een aanvraag gedaan bij de provincie. Rondom dit pand was er onvrede in Ossendrecht, door de huisvesting van arbeidsmigranten. Daar hoopten we een positieve draai aan te geven. Dat lijkt mislukt te zijn, maar op dit moment is er nog niks concreet.”