Afbeelding
Foto:

Lijnbus op Lepelstraat

Het alweer bijna een jaar geleden dat bijgaande foto is genomen. Het was een van de laatste bussen van de lijn 111, die vanuit Bergen op Zoom naar Steenbergen – Oud Gastel – Roosendaal reed, dit vice versa, en daarbij Lepelstraat aandeed. De chauffeur wilde als aandenken hieraan even poseren. Vanaf december 2019 heeft Lepelstraat geen regulier openbaar vervoer meer. Terecht of onterecht, daar kun je lang over soebatten. Te weinig passagiers, geld op bij de provincie, te lange reistijd, te veel drempels, enz, enz.
Vroeger reed er een trammetje op deze lijn. Dit was een stoomlocomotief met enkele wagons daarachter voor passagiers, maar vooral bestemd voor goederenvervoer. Vanuit Halsteren reed de tram over de Steenbergseweg, waar er bij café de Handwijzer een stopplaats was voor Lepelstraat. Doordat men een vlag buiten stak, wist de machinist dat er gestopt moest worden. Ook werden er dan wat goederen meegenomen. Deze lijn vertakte in Steenbergen, tevens naar Anna Jacobapolder-Zijpe. Dit was tevens voor de bewoners van Schouwen-Duiveland de enige overstap naar het vasteland. Men noemde dit buurtspoorwegen en/of tramwegen.
Zo rond 1938 kwamen er steeds meer bussen en vrachtauto's, die de zaak overnamen. Vanwege de oorlog ging dit maar zozo. Maar daarna kwam dit goed op gang, en ik meen dat in de jaren '60 de bus door Lepelstraat ging rijden. Voor veel dames werd het een uitje om naar de stad te gaan, met afgeladen tassen kwamen ze weer terug. Ja, toen deed moeder alle boodschappen nog voor heel het gezin! Auto's waren nog een uitzondering .
Zoals zoveel voorzieningen is het tegenwoordig voor de kleine kernen moeilijk om de zaak te behouden, en wat er verdwijnt is meestal voorgoed weg. Daarom moeten we hopen dat het niet nog verder verschraalt, de gemeenschap doet er veel aan om de samenleving te behouden. Kijk maar naar het rijke verenigingsleven. Voor het overige moeten we niet vergeten dat altijd eerst de klanten wegblijven en pas daarna de winkels, bank, voorzieningen verdwijnen.

Tot de volgende Volluk,

Twan Simons

Bus Lepelstraat