Afbeelding
Foto:

'Ook Noren betrokken bij bevrijding'

HUIJBERGEN - REGIO - Jan De Koning uit Huijbergen belde met de redactie naar aanleiding van het bericht over de bevrijding van Woensdrecht.

Dus wij namen contact op met Jan over dit onderwerp, hij wilde graag wat vertellen dat niet alleen de Canadezen betrokken waren bij de bevrijding.


Tocht

Jan de Koning: "In 1983 was ik in Noorwegen voor mijn werk en de directeur Harry Mathiesen van het bedrijf waar ik was vroeg mij waar ik vandaan kwam. Dus ik vertelde dat ik in de gemeente Woensdrecht woonachtig was. Toen werd hij even stil en vroeg mij of het 'Panhuis' nog bestond. Ik vroeg hem waarom hij dit wilde weten. Hij vertelde mij dat hij daar in de sloot had gelegen in verband met de bevrijding van het vliegveld. Hij zat namelijk bij de Noorse Commando's en moest samen met de Engelsen strijden tegen de Duitsers. Ik heb hem dan ook naar Nederland gehaald en met hem een tocht gemaakt van Westkapelle tot aan Woensdrecht. Hij kon mij alles tot in de details vertellen over hoe het ging in de Tweede Wereldoorlog. In Westkapelle zijn ook de Noorse Commando’s geland om zich toe te voegen. Hierover was ook wat te zien op televisie."


Vergeten

Het raakt Jan de Koning dat in Woensdrecht eigenlijk het gedeelte over de Noorse Commando’s vergeten wordt bij de bevrijding, terwijl het toch een belangrijk stuk geschiedenis is.