Afbeelding
Foto:

Week kinderrechten bij Almata en Olivijncollege

OSSENDRECHT - In de bossen van Ossendrecht ligt de monumentale Volksabdij Onze Lieve Vrouw ter Duinen verscholen. Op datzelfde prachtige terrein is de JeugdzorgPlus-organisatie Via Almata gevestigd en biedt het Olivijncollege onderwijs aan ongeveer 60 jongeren van Almata.

De Volksabdij in Ossendrecht is in 1935 opgericht door kapelaan Flor van Putte als een uniek werklozenproject voor jongeren. De kapelaan nam het op voor de werkeloze jeugd en stichtte een jongensinternaat waar jongeren werkten en woonden. Een parallel is gemakkelijk te trekken tussen het werk van Flor van Putte en de jeugdzorginstelling Almata. Bij Almata verblijven jongeren waarvan de jeugdrechter vindt dat ze (tijdelijk) beter niet thuis kunnen blijven. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het de ouders niet lukt om hen een (veilig) thuis te bieden omdat er veel problemen in het gezin zijn. Samen met de jeugdzorgwerkers en andere deskundigen van Almata werken de jongeren en hun ouders aan de toekomst van de jongere en biedt Almata de ouders ondersteuning bij de terugkeer van de jongere binnen het gezin. Dat kan weer thuis bij hun ouders zijn, een plaatsing in een vervolginstelling of met ondersteuning zelfstandig wonen.

De jongeren verblijven bij Almata omdat ze recht hebben op ontwikkeling in hun leven binnen een (veilige) omgeving. Deze en de andere rechten uit het Verdrag van de rechten van het Kind zijn via allerlei activiteiten besproken door de jongeren en hun begeleiders tijdens de week voorafgaand aan 20 november: De Internationale Dag van de rechten van het kind. Almata en het Olivijncollege vinden het belangrijk dat jongeren (en hun ouders) de kans krijgen om mee te praten en te denken over de zaken die voor hen belangrijk zijn. Juist de inbreng van jongeren helpt om nóg betere jeugdzorg te bieden. De opnamen die het Jeugdzorg van deze activiteit maakte, was ’s avonds op televisie te zien.

Na de meer serieuze activiteiten is de Week van de kinderrechten op vrijdag afgesloten met allerlei leuke en (ont)spannende activiteiten. En voor iedereen een lekker frietje van de frietkar! Het item in het jeugdjournaal van 20 november is terug te zien via de volgende link: https://youtu.be/e_zzkNLOlPc

Geen feestmiddag voor 60-jarige huwelijksparen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - De voorgenomen feestmiddag voor 60-jarige huwelijksparen, die jaarlijks in december door de gemeente Bergen op Zoom georganiseerd wordt, kan dit jaar niet plaatsvinden.
De coronamaatregelen laten het niet toe om met een grote groep bijeen te komen. Burgemeester Frank Petter heeft eerder deze week de jubileumechtparen met een brief geïnformeerd dat de middag definitief niet doorgaat.


Oecumenische viering afsluiting en nieuw begin

OSSENDRECHT - Zondag 15 november vond een oecumenische viering plaats in de Protestantse Kerk in Ossendrecht met als motto: ‘Iets nieuws…is het al te zien?. Voorgangers waren Ds. Wim Lolkema en pastor Jeroen Houben. Na afloop van de viering werd afscheid genomen van pastor Rud Smit, als lid van de werkgroep Oecumenische Wintercyclus Spiritualiteit.
De oecumenische viering werd, voor zover de coronamaatregelen het mogelijk maakten, druk bezocht en was een voorbeeld van hoe het ook kan, in deze tijd waarin zoveel verdeeldheid is: naast elkaar staan, zoeken naar wat er gemeenschappelijk is en eventuele verschillen overbruggen. De viering zou oorspronkelijk plaatsvinden op 22 maart van dit jaar, als afsluiting van de lezingen over het thema ‘Wees niet bang' van de werkgroep Oecumenische Wintercyclus Spiritualiteit. Door corona werd de viering uitgesteld naar 15 november. Nu als start van een nieuwe reeks lezingen met het thema: ‘Een nieuwe blik.' De werkgroep heeft de nieuwe reeks een jaar moeten uitstellen in verband met corona. De kerkelijk viering kon gelukkig wel doorgaan. In april gaat de werkgroep weer aan de slag om nieuwe lezingen voor te bereiden. Naar verwachting is de eerstvolgende in oktober of november 2021.